EU-Kommissær for digital økonomi og samfunn, Günther Oettinger, går i bresjen for en stortilt IT og digital harmonisering i EU-området.   

 

 

Foto

EU.

EU snekrer digi-strategi

Publisert: 13. april 2015 kl 10.19
Oppdatert: 13. april 2015 kl 10.20

I følge Den norske EU-delegasjonen har strategien tre hoveddeler:

1. Bedre tilgang for forbrukere og bedrifter til digitale varer og tjenester, som forenkling av netthandel, håndtering av geoblokkering, modernisering av opphavsrett og forenkling av mva-oppgjør.

I dag kjøper kun 15 % av forbrukerne varer online fra et annet EU-land. Grunnen er ofte at leverings og fraktkostnadene ofte ender med å bli høyere enn selve varens pris.

2. Skape fordelaktige vekstvilkår for digitale nettverk og tjenester

3. Skape en europeisk digital økonomi og et europeisk digitalt samfunn med langsiktig vekstpotensiale. I dette ligger hvordan industrien kan absorbere nye teknologier og hvordan man kan sikre håndtering av store datamengder, nettskytjenester og etjenester.

I følge EU/EØS-nytt vil ett av de mest sentrale punktene være å forby «geoblocking» av digitalt innhold. «Geoblocking» er betegnelsen på de teknologiske hindringene som iverksettes for å begrense det geografiske området hvor digitalt innhold er tilgjengelig. I Norge er eksempelvis NRK nett-tv begrenset til norske IP-adresser. Andrus Ansip, Kommisjonens nestformann med ansvar for det digitale indre markedet, sa i forbindelse med presentasjonen at han ønsker å fjerne alle hindringer som bremser trafikk på nettet: «Folk skal kunne krysse grensene fritt når de er på nettet, på samme måte som de krysser fysiske landegrenser».

Kommisjonens overordnede mål er å fjerne hindringer og innføre bedre rammevilkår for digital infrastruktur og tjenester, og skape en europeisk digital økonomi og et samfunn med langsiktig vekstpotensial. Kommissær for digital økonomi og samfunn, Günther Oettinger, sier at et indre digitalt marked er nødvendig, men at han ønsker å se hvilken betydning en liberalisering av regelverket vil ha for filmindustrien.

Saken fortsetter under annonsen

-Europa kan ikke gå i spissen for den digitale revolusjon med et knyteteppe av 28 forskjellige  regelsett for teletjenester, opphavsret, IT-sikkerhet og databeskyttelse. Vi har bruk for et europæisk marked, hvor nye forretningsmodeller kan blomstre, nystartede virksomheter kan vokse. Og også borgerne er nødt til at investere — nemlig i deres egne IT-ferdigheterr, det være seg på arbeid eller i fritiden, sier han i en pressemelding.

Den danske filmbransjen frykter at fjerning av «geoblocking» vil medføre bortfall av distribusjonsrettigheter og svekkede finansieringsmuligheter: «Et digitalt indre marked vil oppheve disse grensene, det vil uthule utnyttelsesmulighetene i hvert enkelt land, og det vil kunne slå bunnen ut av en allerede skrøpelig filmøkonomi», sier Kenneth Wiberg, direktør for Nordisk Film Distribution til EU/EØS-nytt.