EU-president Donald Tusk.

Foto
Yves Herman / Reuters / NTB scanpix

EU prøver å ta migrasjonsgrep

Publisert: 18. desember 2015 kl 09.24
Oppdatert: 18. desember 2015 kl 09.24
– Vi lykkes ikke i å beskytte yttergrensene våre, konkluderer EU-president Donald Tusk.

Nok et EU-toppmøte har handlet om migrasjonskrisen, nok en gang har lederne tatt til orde for mer samordning og flere tiltak. Men nok en gang må det etterlyses konkret handling.

– Alle elementene til en strategi er der, men det er underskudd på levering, sier Tusk til pressen på årets siste EU-toppmøte og maner til handling.

Kontroll

«Gjennomføringen er mangelfull og må trappes opp. For å hegne om Schengens integritet er det tvingende nødvendig å gjenvinne kontroll over yttergrensene», slår de 28 EU-landene fast i konklusjonen fra torsdagens møte i Brussel.

De innrømmer at det går for sent med den vedtatte fordelingen av asylsøkere EU-landene imellom. Det går for sent å få opprettet vedtatte registreringssentre i Italia og Hellas. Og det går for sent å gjennomføre retur av avviste asylsøkere.

Sommeren

EU-kommisjonens forslag om en felleseuropeisk grense- og kystvakt i Schengen tar EU-lederne sikte på å ha funnet et felles standpunkt om innen sommeren.

Tyskland og Frankrike støtter planen for et felles grensekorps som kan brukes i land som ikke klarer å kontrollere Schengen-grensene selv. Slik tilfellet er i Hellas i dag.

Men ideen om at styrken skal kunne brukes også i Schengen-land som ikke ønsker å ha den der, er det skepsis til.

– Om vi avviser Kommisjonens forslag, må vi finne en annen løsning. Men jeg er redd den kan være like smertefull, lyder det fra Tusk. (©NTB)

 

Saken fortsetter under annonsen