EU-ledere søker felles grep for å møte flyktningstrømmen
De hjerteskjærende bildene av tre år gamle Aylan Kurdi som ligger død på stranden har gått verden rundt og bidratt til økt press mot Europas ledere om å håndtere den mest omfattende flyktningkrisen på kontinentet siden 2. verdenskrig.
Og samtidig som politikerne krangler om hvor mange flyktninger hvert land skal ta imot, er situasjonen fastlåst for tusenvis av desperate flyktninger i Ungarn som ønsker seg videre til Østerrike og Tyskland.
Nektet å forlate tog
I byen Bicske i Ungarn stoppet politiet torsdag ettermiddag et tog med hundrevis av flyktninger på vei mot den østerrikske grensen.
Mellom 200 og 300 av dem nektet å gå over i busser, som ifølge det statlige nyhetsbyrået MTI skulle ta dem til et asylmottak i byen.
Mange nektet høylytt og gjorde motstand, noe som førte til kaotiske forhold. Mens noen av flyktningene la seg ned i skinnegangen for å protestere, la flere titalls mennesker på sprang over jordene, og andre presset seg inn på toget igjen. Noen hamret med nevene i togvinduene og ropte «Ikke leirer, ikke leirer».
Vil kreve bindende kvoter
Mens spenningene rundt hvordan krisen skal håndteres vokser, har Frankrike og Tyskland sagt at de er blitt enige om at EU nå må kreve at alle medlemsland tar imot et minimumsantall flyktninger.
– Vi er blitt enige om at vi trenger bindende kvoter innenfor EU for å dele på byrden. Slik er solidaritetsprinsippet, sa Tysklands statsminister Angela Merkel under et besøk i den sveitsiske hovedstaden torsdag.
Vil bosette tusenvis
President i EU-kommisjonen, Jean-Claude Juncker, vil i neste uke legge fram en plan om å bosette minst 120.000 flyktninger for å lette presset på Italia, Ungarn og Hellas, hvor mange av flyktningene ankommer, ifølge kilder AFP har snakket med.
EU-president Donald Tusk har også oppfordret medlemslandene om å samarbeide om å bosette 100.000 flyktninger, langt mer enn den nåværende avtalen på 32.000.
Fredag møtes utenriksministrene i EU for å diskutere saken i et uformelt møte i Luxembourg.
Cameron vil ta imot flere
Samtidig er det ventet at Storbritannias statsminister David Cameron i løpet av fredagen vil legge fram en plan om å ta imot flere syriske flyktninger.
Flere britiske aviser melder at regjeringen er i ferd med å skissere en plan om å ta imot «tusenvis» av ekstra flyktninger. Det skal være snakk om å ta imot flyktninger direkte fra FN-leirer ved den syriske grensen.
– Cameron er fortsatt overbevist om at det vil forverre krisen dersom man tar imot et stort antall syriske flyktninger som allerede er i Europa, sier kilden. (©NTB)