EU-kommisjonen vil fjerne momsfritak på netthandel
– I dag legger vi grunnlaget for Europas digitale framtid. Jeg vil se teleselskaper og digitale tjenester som krysser landegrensene, som dekker hele kontinentet og som åpner for en bølge av oppfinnsomme nye europeiske bedrifter. Jeg ønsker at hver eneste forbruker får tilgang på de beste tilbudene og at hver bedrift får tilgang på hele markedet, uansett hvor de er i Europa, sier EU-kommisjonens president Jean-Claude Juncker.
Juncker presenterte onsdag EU-kommisjonens plan Digital Single Market, som Kommisjonen vil ha på plass ved utgangen av 2016. Å fjerne dagens ordninger med momsfri netthandel er blant punktene.
NHO-støtte
I Norge var det i mange år momsfritt å handle fra utlandet på nett for opptil 200 kroner. I fjor høst oppjusterte regjeringen grensen til 350 kroner. NHO Handel mener dette var en tabbe av regjeringen, og gleder seg nå over signalene fra Juncker. NHO Handel-sjef Bjørn Næss mener EU-forslagene er overraskende positive og at de kan legge forholdene til rette for at Norge kan bli konkurransedyktig i Europa på netthandel.
– Den norske regjeringen ble historisk da den innførte taxfree-beløpet på 350 kroner for utenlandsk netthandel og valgte et kortsiktig frieri til forbrukerne. Et slik grep fremstår nå enda mindre logisk. Norsk handel vil komme til å gjennomgå alvorlige og formidable endringer som følge av netthandel og teknologisk utvikling, sier Næss.
Regjeringen: Positivt
NHO Handel regner med at regjeringen vil gjøre helomvending og fjerne hele fribeløpet på moms slik at regelverket harmoniserer med Junckers planlagte løsning.
Norges internettstatsråd, kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner (H) nevner ikke fjorårets oppjustering av fribeløpet. I stedet velger han å se positivt på signalene fra EU.
– Vi vil følge EUs arbeid med strategien tett og ta dette med oss i vårt eget arbeid med stortingsmeldingen om en ny Digital Agenda. Når vi jobber med digitalisering av offentlige tjenester for innbyggere og næringsliv, må vi også se over landegrensene, sier Sanner.
Han peker på at EU er Norges viktigste handelspartner og at alle grep EU gjør som berører det digitale indre markedet, også vil få direkte betydning for Norge.
Europeisk mur
Det er imidlertid langt igjen før Junckers forslag kan bli realitet. Planen hans kan bli utvannet og justert etter hvert som den skal behandles av EU-parlamentet og EUs medlemsland.
Junckers 16 punkter har som mål å styrke europeisk næringsliv og forbrukernes ønske om likebehandling innenfor det europeiske fellesmarkedet.
Nettopp denne begrensningen til å bygge en digital mur rundt Europa er noe man misliker i interesseorganisasjonen IKT-Norge.
– Det er bra at EU vil sette fart på digitaliseringen ved å bryte ned 28 delmarkeder til ett felles marked hvor digitale produkter kan flyte like fritt som andre produkter. Det meste av dette vil også inkludere Norge. Men å erstatte nasjonale siloer med en regional silo vil ikke være et stort framskritt. Den digitale teknologien er global. Europeisk IT-industri vil ikke vokse ved å holde amerikanske selskaper ute, sier Roger Schjerva, sjeføkonom i IKT-Norge. (©NTB)