EU forbereder sin militæroperasjon mot nettverk av menneskesmuglere i Middelhavet, og NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg deltok under EUs utenriks- og forsvarsministermøte i Brussel mandag. 

Foto

Reuters/NTB-scanpix.

EU klar for å bruke militærmakt mot menneskesmuglere

Publisert: 19. mai 2015 kl 08.38
Oppdatert: 19. mai 2015 kl 08.38

– En beslutning er akkurat tatt for å etablere EUs marineoperasjon for å ødelegge forretningsmodellen til menneskesmuglere og deres nettverk i Middelhavet, skrev EUs utenrikssjef Federica Mogherini i en twittermelding rett etter at vedtaket ble fattet under ministrenes møte i Brussel mandag kveld.

EU har allerede bedt FNs sikkerhetsråd om mandat til å gå militært til verks mot menneskesmuglere i Middelhavet, men Sikkerhetsrådet har ennå ikke gitt et svar.

Libya avviser

Europeerne ønsker muligheten til å avskjære og ødelegge smuglernes farkoster i libysk farvann.

Libyas internasjonalt anerkjente regjering avviser derimot EUs planer.

– Enhver militæraksjon kan bare foretas etter avtale med libyske myndigheter. Militære aksjoner mot båter i eller utenfor Libyas farvann vil være inhumane, sa regjeringens talsmann Hatem el-Ouraybi rett etter at EUs vedtak ble kjent.

NATO

Saken fortsetter under annonsen

NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg deltok i en del av mandagens samtaler, men han sier at forsvarsalliansen ikke er bedt om å ta noen «spesifikk» rolle i EUs planer i Middelhavet.

– Først og fremst er dette en menneskelig tragedie, sier Stoltenberg om situasjonen i området.

Ett av problemene er at det kan «være terrorister som forsøker å gjemme seg, som prøver å blande seg med migrantene», mener han.

– Jeg ønsker velkommen avgjørelsen EU tar i dag om å etablere en operasjon på sjøen for å ødelegge de kriminelle nettverkene som er ansvarlig for å smugle mennesker over Middelhavet, sier Stoltenberg til pressen.

Fortgang

EU bruker helst politiske virkemidler, men situasjonen i Middelhavet har fått Unionen til å ta i bruk kraftigere lut.

Mogherini tror vedtaket kan sette fart i prosessen i FN, der det fortsatt er uklart hvordan vetomakten Russland vil stille seg i Sikkerhetsrådet.

Saken fortsetter under annonsen

Til nå i år har rundt 1.800 mennesker mistet livet i forsøket på å krysse Middelhavet. Hoveddelen av migrantene setter ut fra Libya, et land uten fungerende sentralmakt og preget av kaos og lovløshet.