Dyreforsøk, særlig med rotter og mus, har vært svært utbredt i all type forskning. Stadig flere er i mot, og nå ser det ut til at EU kan innføre et forbud.   

Foto

Flickr

EU kan innføre forbud mot dyreforsøk

Publisert: 19. mars 2015 kl 10.04
Oppdatert: 19. mars 2015 kl 10.08

Borgerinitiativet «Stop Vivisection» ble i forrige uke godkjent av Europakommisjonen, etter at over en million EU-borgere har underskrevet et forslag om å stanse bruk av dyreforsøk i medisinsk forskning. Kommisjonen må nå behandle forslaget, og innen tre måneder melde fra om det er grunnlag for å endre de gjeldende reglene.

Hovedformålene med det nye direktivet er å oppnå en betydelig bedring av velferden for dyr som brukes i vitenskapelige forsøk, skape like vilkår for industrien og fremme forskningsaktivitet i EU. Direktivet skal også bidra til å øke kvaliteten i forskningen som utføres i EU og sikre høye standarder for human- og dyrehelsen, samt beskyttelse av miljøet.

Mangel på nytteverdi

Initiativet, som har støtte fra en rekke dyrevernorganisasjoner, argumenterer med at flere forskere og leger stiller spørsmål ved nytteverdien av dyreforsøk siden resultatene ikke er direkte overførbare til mennesker. Gruppen vil at EUs gjeldende regler for dyreforsøk erstattes av et forbud. I forslaget legges det opp til:

  • erstatning av dyr og reduksjon i bruken av dyr i forsøk, samt forbedring av forsøksmetoder, avl, oppstalling og stell 
  • opprinnelse, avl, merking, stell, oppstalling og avliving av forsøksdyr
  • virksomhet knyttet til oppdrettere, leverandører og brukere av forsøksdyr
  • vurdering og godkjenning av prosjekter som involverer dyr

Initiativet har fått universiteter, forskningsinstitusjoner og legemiddelindustrien til å komme med en moterklæring. I et åpent brev til Europaparlamentet og Kommisjonen hevder de at å fjerne reglene vil være et tilbakeskritt, både for menneskers helse og dyrevelferden.

Dyreforsøk er tillatt i forskning i EU hvis de potensielle medisinske eller forskningsmessige fordelene kan rettferdiggjøres, og hvis det ikke finnes alternative forskningsmetoder. Det er derimot forbudt å bruke dyreforsøk for å teste kosmetikk.

Saken fortsetter under annonsen

Kommisjonen har blitt kritisert for et komplisert regelverk og manglende oppfølging av borgerinitiativene. Siden ordningen ble lansert i 2012, har kun to av rundt femti påbegynte initiativ satt preg på Kommisjonens politikk, og uten at det har medført lovendringer. Kommisjonen skal presentere en rapport om ordningen i april, og det ventes en evaluering til neste år.

For at et borgerinitiativ skal bli godkjent må det ha støtte fra minst en million EU-borgere, fra minst syv medlemsland. Tidligere har initiativene «Right2Water» og «One of Us» fått en slik godkjennelse.