En gruppe migranter er samlet ved grensepasseringen Saint Ludovic mellom Italia og Frankrike. 

Foto

Reuters/NTB-scanpix.

EU drøfter tiltak mot krisen i Middelhavet

Publisert: 16. juni 2015 kl 08.40
Oppdatert: 16. juni 2015 kl 08.40

Registreringen må bedres for at den såkalte Dublin-forordningen skal fungere, mener statssekretær Jøran Kallmyr (Frp) i Justisdepartementet.

Forordningen skal bidra til å sikre at det landet hvor en asylsøker først ber om beskyttelse, også behandler søknaden. Det forutsetter at asylsøkerne registreres med fingeravtrykk i første ankomstland, noe nordeuropeiske land i lang tid har kritisert søreuropeerne for å være for dårlige til.

Men registreringen er en nøkkel for at Schengen-samarbeidet om felles grensekontroll skal fungere, mener Kallmyr. Også Norge er med i Schengen.

– Det er viktig at asylsøkerne blir registrert i det første Dublin-landet de kommer til. Dette har ikke fungert tilfredsstillende, spesielt ikke i Italia og Hellas, sier Kallmyr til NTB.

Hvis systemene ikke fungerer, blir det vanskelig å holde kontroll på hvem som kommer til og oppholder seg i Europa, frykter statssekretæren.

Én norsk ekspert stilles nå til rådighet for å inngå i en planlagt styrking av EU-byrået EASO, som jobber med å registrere asylsøkere, på Sicilia i Italia.

Hellas og Italia

Saken fortsetter under annonsen

Så langt i år har 102.000 migranter kommet til Europa etter å ha krysset Middelhavet, ifølge Den internasjonale organisasjonen for migrasjon (IOM). Det har satt Italia og Hellas under et voldsomt press.

Justisministrene fra EU-landene møtes tirsdag i Luxembourg for å diskutere de siste forslagene fra EU-kommisjonen til hvordan Europa skal håndtere strømmen av migranter.

Samtidig skal Tyskland, Frankrike og Italia diskutere Schengen-samarbeidet bak lukkede dører. Samarbeidet har kommet under hardt press den siste tiden.

Italia har store problemer med å ta hånd om en jevn strøm av migranter som tar seg over Middelhavet i skrøpelige farkoster. Skjerpet sikkerhet ved grensene til Frankrike og Østerrike har forsterket problemet for italienerne. De to landene og Sveits sender nå asylsøkere tilbake til Italia. Det har også Norge gjort.

Italienske myndigheter ber EU om å etablere flyktningleirer i Libya for å avhjelpe situasjonen. Krisen i Middelhavet blir også tema på EU-toppmøtet 25.-26. juni.

5.000 ofre

IOM anslår at flyktningstrømmen vil fortsette gjennom sommeren, fordi menneskesmuglingen øker når været er pent. Mange av dem som legger ut på den livsfarlige ferden over Middelhavet, er flyktninger, ifølge FNs høykommissær for flyktninger.

Saken fortsetter under annonsen

Regjeringen bestemte i april at Norge skulle sende et skip til Middelhavet for å delta i Operasjon Triton. Skipet Siem Pilot ble satt i aksjon sist fredag og skal delta i arbeidet med å plukke opp båtflyktninger de neste seks månedene.

Mer enn 5.000 flyktninger har druknet under forsøk på å krysse Middelhavet i 2014 og 2015, 1.800 av dem hittil i år.

IOMs tall viser at over halvparten av båtflyktningene – nesten 54.700 mennesker – gikk i land i Italia. 46.200 migranter har kommet til Hellas hittil i år, noe som er en kraftig økning fra i fjor. 

Schengen og Dublin

Schengen-samarbeidet:
  • Schengen-avtalen ble inngått i 1985 og trådte i kraft i 1995. Avtalen fjerner grensekontrollen mellom deltakerlandene og oppretter en felles kontroll av de ytre grensene.
  • Borgere i land utenfor Schengen-området, som har oppholdstillatelse i en Schengen-stat, kan fritt oppholde seg i og reise til en annen Schengen-stat i inntil tre måneder.
  • For lengre opphold kreves spesiell tillatelse fra det respektive landet.
  • Schengen-avtalen omfatter i dag 26 europeiske land, blant dem Norge, og de aller fleste EU-landene.
  • Storbritannia og Irland har reservert seg mot deler av Schengen-samarbeidet.
  • Avtalen omfatter også visumsamarbeid og politisamarbeid i bekjempelsen av grenseoverskridende kriminalitet.
Dublin-avtalen:
  • Avtale mellom EU-landene, Island, Liechtenstein, Norge og Sveits.
  • Skal sikre at en asylsøker får saken sin behandlet i ett av de 29 samarbeidslandene etter følgende kriterier:
  • Primært i det landet der asylsøkerens nærmeste familiemedlemmer har lovlig opphold.
  • Deretter i det landet som har utstedt en oppholdstillatelse eller gyldig visum.
  • Deretter i det landet asylsøkeren ulovlig har reist inn i over Dublin-områdets yttergrense.
  • Hvis ansvaret ikke kan plasseres gjennom disse reglene, behandles asylsøknaden av den staten som har mottatt den.
  • Avtalen skal sørge for at personer i nær familie får behandlet sine søknader i samme land, at ingen blir sendt fra land til land uten å få saken vurdert, og at ikke samme sak skal bli vurdert av mange land.
  • Dataregisteret Eurodac har fingeravtrykk av alle personer over 14 år som har søkt om asyl eller er tatt for ulovlig innreise