Russlands president Vladimir Putin og den sørossetiske lederen Leonid Tibilov inngikk onsdag en omstridt samarbeidsavtale. 

Foto

Reuters/NTB-Scanpix

EU avviser Sør-Ossetia-avtale

Publisert: 19. mars 2015 kl 09.16
Oppdatert: 19. mars 2015 kl 09.16

– Et nytt skritt på veien mot annektering, kaller georgierne «allianse- og integreringstraktaten» som ble undertegnet av Russlands president Vladimir Putin og den ossetiske lederen Leonid Tibilov onsdag.

Avtalen oppretter blant annet en felles sikkerhetssone mellom Russland og georgiske Sør-Ossetia, noe som ifølge nyhetsbyrået DPA i praksis gir Moskva kontroll med grensen.

Enigheten ble symbolsk nok undertegnet på ettårsdagen for Russlands annektering av ukrainske Krim. Russland har tidligere inngått en omfattende samarbeidsavtale med georgiske Abkhasia.

Avviser

Verken NATO eller EU anerkjenner onsdagens avtale.

– Den har ingen juridisk status, sier EUs utenrikssjef Federica Mogherini.

Sammen med NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg mener at hun den bryter med georgisk suverenitet.

Saken fortsetter under annonsen

– Og strider åpenbart med prinsippene i folkeretten, prinsippene i Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa og Russlands internasjonale forpliktelser, sier Stoltenberg i enuttalelse.

Han mener avtalen hemmer verdenssamfunnets forsøk på å bedre sikkerheten og stabiliteten i regionen.

Norsk støtte

Det samme gjør utenriksminister Børge Brende (H), som tar avstand fra avtalen. Han oppfordrer Russland til å overholde våpenhvileavtalen fra 2008.

– Russland må gå tilbake på sin anerkjennelse av de georgiske utbryterområdene som uavhengige stater og trekke ut sine militære styrker fra Georgia. Norges støtte til Georgias suverenitet og territorielle integritet ligger fast, sier utenriksministeren i en pressemelding.

Kontroll

Georgia har flere ganger forsøkt å gjenvinne kontrollen over prorussiske Abkhasia og Sør-Ossetia. I 2008 endte maktkampen i en krig med Russland, som anerkjenner utbryterne som egne stater.

Saken fortsetter under annonsen

– Sør-Ossetia og Abkhasia er en del av Georgia, sier Stoltenberg og ber Russland trekke anerkjennelsen av utbryterstatene.