USAs president Barack Obama var vertskap for en konferanse om ektremisme i Washington torsdag. Utenriksminister Børge Brende sier at Norge skal være vertskap for en oppfølgingskonferanse i Norge. 
 
Foto

Reuters/NTB-Scanpix.

Ekstremismekonferanse til Norge

Publisert: 20. februar 2015 kl 06.49
Oppdatert: 20. februar 2015 kl 08.13

Representanter fra 60 land har vært samlet i Washington de siste dagene for å diskutere hvordan det internasjonale samfunnet best bekjemper ekstremisme.

Der ble det bestemt at Norge skal holde en regional oppfølgingskonferanse.

– Jeg varslet i mitt innlegg at vi påtar oss vertskapet for det, noe som ble svært godt mottatt. USAs utenriksminister John Kerry takket for at Norge følger dette opp i Europa, sier utenriksminister Børge Brende til NTB.

Forsterker samarbeidet

Konferansen skal gi innspill til høynivåuken i FN hovedforsamling.

– Dette er noe FN prioriterer. Vi ser at ekstremismen brer om seg, ikke bare i Europa, men også i land som Nigeria og Somalia. Og ikke minst ser vi de brutale herjingene til ISIS i Syria og Irak, sier Brende, som bruker et alternativt navn for ekstremistgruppen Den islamske staten (IS).

På møtet i Washington ble de 60 landene enige om at samarbeidet må forsterkes for å bekjempe ekstremisme og terrorisme.

Saken fortsetter under annonsen

– Vi trenger bedre og mer utveksling av etterretningsinformasjon. Det går på bedre oversikt over finansieringen av disse ekstremistiske organisasjonene og finne ut hvordan skal man effektivt stopper rekrutteringen, sier utenriksministeren.

– Og så er det hele det store spørsmålet om fremmedkrigere. Vi må gjøre mer for å stoppe dem, sier Brende.

– Alle i samme båt

USAs president Barack Obama gjentok torsdag budskapet om at terroristene ikke taler på vegne av verdens muslimer.

Han mener mange ikke-muslimer får et forvridd bilde av islam gjennom nyhetsmedienes dekning av terrorangrep og krigene i Midtøsten.

– Det er én milliard mennesker som representerer islam. De er helsearbeidere som kjemper mot polio og ebola. De er frivillige som drar til katastrofeområder etter en tsunami eller et jordskjelv for å hjelpe til med gjenoppbyggingen, sa Obama i en tale torsdag ettermiddag.

Han oppfordret de frammøtte representantene om å legge til rette for dialog mellom ulike religiøse grupperinger.

Saken fortsetter under annonsen

– Det handler ikke om jøder, kristne eller muslimer. Vi er alle i samme båt. Og vi må hjelpe hverandre med å komme gjennom krisen, sa han.