Calabria, det området i Italia med både høyest drapsrate og høyest konsentrasjon av Mafia.

Dette koster mafiaen

Publisert: 11. september 2015 kl 09.37
Oppdatert: 11. september 2015 kl 10.03

For første gang har man samlet inn tallmateriale for å dokumentere hva mafiaen koster samfunnet. Forskere ved den italienske sentralbanken Banca d´Italia har tatt for seg to regioner i sørlige Italia som har vært i mafiaens klør fra begynnelsen av 1970-tallet og frem til i dag og sammenlignet med regioner som så langt har klart å holde organisert kriminalitet på avstand.

Resultatet vil ikke overraske noen. Mafia fører til lavere økonomisk vekst. Faktisk mener forskerne at Italiensk BNP kunne vært 16 prosent høyere dersom mafiaen aldri hadde blitt så dypt forankret i enkelte regioner som den ble. Det tilsvarer 2860 milliarder kroner regnet om, eller 40 prosent av det norske oljefondet.

Mens bruttonasjonalprodukt per innbygger, et vanlig mål på hvor rikt et samfunner er, ligger på mellom 14 000 og 16 000 euro i perioden mellom 1983 og 2007 for områder med få mafia-organisasjoner, lå mafia-rike områder på om lag det halve.

Men dette forteller ikke hele historien. Områder under mafiaens kontroll har kanskje vært det lenge, og kanskje er det også slik at områder som allerede er fattige lettere tiltrekker seg organisert kriminalitet. Dette er effekter forskerne har forsøkt å komme rundt ved å sammenligne med regioner uten spesielt stor Mafia-konsentrasjon over tid. 

Mens mafia-regionene vokste omtrent som resten av landet fra 1960 til 1970, har disse regionene ligget bak "renere" regioner i nord siden.

Og det er egentlig ikke stjeling i seg selv som er det største problemet, men at viljen blant private investorer til å investere i lokalsamfunnet reduseres og må erstattes av offentlige investeringer som, ifølge forskerne, er mindre effektive.

Saken fortsetter under annonsen

Og aller verst er alle drapene som også oppstår der mafiaen er. Mens drapsraten i vanlige områder i Italia ligger rundt ett drap per 100 000 mennesker, har den ligget på et snitt på 6 drap per 100 000 i mafia-hovedsetet Calabria.