Derfor slutter de
Vi vil ha behov for flere ansatte i helse og omsorg framover, og da handler det ikke bare om å rekruttere inn nye medarbeidere. Det er også viktig å beholde de som allerede er jobber i denne sektoren.
Forsker Ida Drange ved Arbeidsforskningsinstituttet (AFI) har analysert data fra YS´ Arbeidslivsbarometer fra år 2011 og framover for å finne ut hva de ansatte selv oppgir som sannsynlige årsaker til at de vil bli/slutte i jobben.
Det samlede inntrykket fra analysene er at avgang fra helse-, pleie- og omsorgsyrkene kan predikeres av følgende faktorer:
- mangler muligheter til å realisere egne karriereambisjoner
- har liten mulighet til å tilpasse arbeidet til fleksible tidsbehov
- helsebegrensninger
- manglende inkludering og tilrettelegging på arbeidsplassen
Arbeidstakere som gis mulighet til kompetanseutvikling, har gode ledere og en arbeidshverdag preget av mestring og positive utfordringer har lavere sannsynlighet for yrkesavgang enn de øvrige.
Måten lederne jobber på i hverdagen virker inn på medarbeidernes lyst til å bli/slutte i jobben. Medarbeidere som har gode ledere som lytter, tar ansatte med på råd og gir tilbakemelding om at innsatsen medarbeiderne legger ned i jobben verdsettes, ser ut til å verdsette dette. De svarer i alle fall i større grad enn andre at de tror de kommer til å bli værende i jobben.
«Tidsklemma» mellom familie, fritid og arbeid øker ikke sannsynligheten for yrkesavgang, men dersom arbeidsgiver viser liten forståelse for at det kan oppstå konflikter mellom hjem og jobb bidrar det til økt sannsynlighet for yrkesavgang.
Resultatene viser at det er mest sannsynlig at medarbeidere med kort utdanning slutter, og at sannsynligheten for yrkesavgang er høyest tidlig i 20-årene og etter man har passert 50.
Vil du vite mer? Last ned rapporten her.