Foto

ID 48691645 © Vinnstock | Dreamstime.com

Derfor er vi så glade i listeskriving

Publisert: 13. august 2015 kl 09.14
Oppdatert: 13. august 2015 kl 09.51

En liste for dagens gjøremål på jobben. En liste for det man skal huske når man kommer hjem. Handlelister. Planleggingslister. Du kan skrive en huskeliste for det meste...

Forfatter og filosof Umberto Eco har sett listeskrivingen i en større sammenheng, og uttalte for noen år tilbake til at vi mennesker bruker lister for å forsøke å forstå det uforståelige, konstaterer Jane Porter i en artikkel hos FastCompany.

I hverdagen har vel de færreste av oss en så filosofisk tilnærming til lister. Det handler mer om det praktiske. Om å skaffe seg oversikt, bryte store oppgaver ned til håndterbare biter og å sørge for at ting blir gjort. Samt den barnslige gleden over å kunne krysse av for utførte oppgaver på listen. Porter innrømmer at hun kan listeføre oppgaver som allerede er gjennomført; bare for å få gleden av stryke dem ut igjen.

Jane Porter har i artikkelen sin en kort liste over hvordan man kan bli en bedre listeskriver. Her er overskriftene:

  • Notér alt du skal huske
    Listen kan da bli et verktøy for å få prioritert de tingene du må gjøre, uten at andre ting - som du ikke har fått ned på papiret - stjeler oppmerksomheten din.
     
  • Bryt oppgavene ned til så små biter at de blir enkle å gå løs på
    Alle lister har noen gjengangere. Ting vi har lyst til å gjøre, men som vi aldri får gjort. Grunnen er at vi ikke vet hvor vi skal starte. Bryt ned oppgavene i enkle underpunkter. Start med noe enkelt som får deg igang; som å ta den første telefonen for å gjøre en avtale.
     
  • Avslutt én oppgave før du starter på en ny
    Oppgaver som ikke er avsluttet forstyrrer oss i tankene, og har negativ effekt på hva du får gjort, totalt sett. Hvis du ikke har mulighet til å avslutte noe før du begynner på noe annet, er rådet: Skriv det ned som en oppgave på arbeidslisten din.
Saken fortsetter under annonsen