Økonomiprofessor Kalle Moene mener skaperkraften strupes av rapportering og kontrollering.

Foto

Scanpix / Knut Fjeldstad

– Den indre motivasjonen slukner

Publisert: 16. februar 2015 kl 09.41
Oppdatert: 16. februar 2015 kl 09.42

Den prisbelønte samfunnsøkonomen mener konsekvensene av new public management-tankegangen, der målet er å effektivisere offentlig sektor gjennom kunstige markedsetterlikninger, privatisering og stykkprisfinansiering, har gått fullstendig av hengslene.

Det skriver Dagsavisen.

«Det har blitt normaltilstand å springe, ta snarveier, kutte hjørner – alltid ligge to skritt bak». Dette skriver sykepleier og politiker Linda Susanne Krüger i et innlegg i Dagsavisen. Moene støtter Krüger og hennes beskrivelser.

– Dette stemmer godt med mine egne erfaringer, og mer generelt med det som er erfaringene fra store organisasjoner, sier Moene til avisen.

Han forteller at stikk i strid med de lovende resultatene, ser vi en voldsom byråkratisering både i privat og offentlig sektor.

– Troen på hierarkier og at nitid rapportering skal gjøre at man jobber smartere, dominerer. I stedet stjeler det tid og krefter fra kjerneoppgavene i virksomheten, påpeker han.

Når folk fratas tillit, selvstyre og frihet til å gjøre den jobben de er utdannet for, slukner den indre motivasjonen, skaperkraften og den etiske standarden, mener økonomiprofessoren, og legger til at utviklingen i dagens Norge har paraleller til det gamle Sovjetunionen, spesielt når det gjelder dirigering, byråkratisering og bonussystemer.

Saken fortsetter under annonsen

– Hverken privat eller offentlig sektor her i landet har tatt innover seg at Sovjet var et mislykket økonomisk system. At folk nå reagerer krafti, er et sunnhetstegn, sier han til Dagsavisen.