Den greske finansministeren Yanis Varoufakis forhandler fortsatt med de andre eurolandene om utbetaling av nye lånemidler.

Foto

Reuters/NTB-scanpix.

Den greske statskassa er snart helt bunnskrapt

Publisert: 12. mai 2015 kl 09.25
Oppdatert: 12. mai 2015 kl 09.25

Ifølge det greske finansdepartementet, betalte Hellas sin regning til Det internasjonale pengefondet (IMF) på 750 millioner euro, over 6,3 milliarder kroner, mandag.

– Betalingsordren til IMF er effektuert, sa en tjenestemann i det greske finansdepartementet til Reuters dagen før avdraget forfaller til betaling i dag.

Den greske statskassa er bunnskrapt, men må dekke inn flere milliardregninger i vår og sommer. Flere IMF-avdrag skal betales, og det er uklart hvor mange avdrag Hellas kan dekke uten tilgang til nye midler fra de internasjonale långiverne i EU og IMF.

Grekerne er imidlertid fortsatt ikke enige med kreditorene om vilkårene for en utbetaling. 

Med ryggen mot veggen

Hellas kjemper med ryggen mot veggen. Mandag dominerte Hellas nok en gang møteplanen for eurosonens 19 finansministre. Men det ble ingen enighet om utbetaling av flere midler til det kriserammede landet, selv om grekerne klarte fristen for den foreløpig siste innbetalingen til IMF på 750 millioner euro.

Men långiverne vil fortsatt ikke betale ut de resterende 7,2 milliardene euroene fra grekernes kriselån, før regjeringen i Aten forplikter seg til harde reformer.

Saken fortsetter under annonsen

Gjorde opp status

Finansministrene sier det har skjedd fremskritt i Hellas' forhandlinger med kreditorene i EU og IMF, men ber grekerne om å gjøre mer for å få på plass en avtale.

– Vi har i dag gjort opp status for de pågående forhandlingene. Vi hilser velkommen den fremdriften som har funnet sted så langt, skriver finansministrene i en uttalelse.

Hellas' finansminister Yanis Varoufakis har ifølge AFP bedt om en slik uttalelse fra ministrene, i håp om at den skal hjelpe i arbeidet med å overbevise Den europeiske sentralbanken (ESB) om å gi nye kriselån til de greske bankene.

– Det trengs mer tid og mer innsats for å bli enige om de gjenstående spørsmålene, skriver finansministrene videre.

Bunnskrapt statskasse

Den greske statskassa er bunnskrapt, og det er uklart hvor mange avdrag og regninger Hellas kan dekke inn uten tilgang til nye lånemidler fra de internasjonale långiverne i EU og IMF.

Saken fortsetter under annonsen

– Innen de neste par dagene, tror jeg, sier Varoufakis om forventningen til når en avtale kan foreligge.

I juni forfaller nye 1,5 milliarder euro i avdrag til betaling.

Til nå skal grekerne ha skrapt sammen penger fra både pensjonsfond og kommunekasser før EUs krisepakke utløper ved utgangen av juni. Flere frykter at den greske statskassa ikke er i stand til å betale flere regninger uten nye midler.

– Hellas vil alltid innfri sine forpliktelser overfor kreditorene, bedyrer finansministeren overfor Euronews.

Deadline

– Den politiske deadlinen er utgangen av juni. For hver uke samtalene pågår, får vi mindre tid til gjennomføring og utbetaling, varsler eurosjef Jeroen Dijsselbloem om når en avtale må være på plass.

Spekulasjonene har gått lenge allerede om grekernes betalingsevne. De kommende dagene kan bli avgjørende for Hellas' fremtid i eurosonen.

Saken fortsetter under annonsen

Onsdag skal styret i Den europeiske sentralbanken (ESB) vurdere om de fortsatt skal gi kriselån til greske banker.

Varoufakis har den siste uka besøkt kolleger i Paris, Brussel, Roma og Madrid for å sanke støtte, mens statsminister Alexis Tsipras har sittet i tre telefonsamtaler med Tysklands statsminister Angela Merkel.