Dansk thrillervalgkamp avgjøres i morgen
Venstres Lars Løkke Rasmussens blå fløy leder med 88 mandater, bare ett mer enn Socialdemokraternes statsminister Helles Thorning-Schmidts røde blokk, ifølge den siste meningsmålingen Voxmeter har utført for nyhetsbyrået Ritzau.
I tillegg kommer de nordatlantiske mandatene fra Færøyene og Grønland, som har til sammen fire mandater i Folketinget. De kan dermed få stor betydning for hvem som etter torsdagens valg får nøklene til Statsministeriet i København.
Dersom man ser på velgerstøtten i prosenter, kan den nåværende opposisjonen bestående av Venstre, De Konservative, Dansk Folkeparti og Liberal Alliance få totalt 50,3 prosent, hvis man teller med Kristendemokraterne som i dag ikke sitter i nasjonalforsamlingen.
På den andre siden står Socialdemokraterne, De Radikale, SF, Enhedslisten og Alternativet. 49,5 prosent av velgerne sier i målingen at de vil stemme på partiene på venstre fløy i det politiske landskapet i Danmark. Det betyr at mindre enn 1 prosentpoeng skiller blokkene.
I løpet av valgkampen har den røde blokken halt innpå de borgerlige partienes forsprang på meningsmålingene.
Avgjøres på Grønland?
Røde partier på både Grønland og Færøyene kan komme til å avgjøre hvem som blir Danmarks nye statsminister.
I alt skal det velges fire mandater fra de to øyene til det danske Folketinget. Og ettersom meningsmålinger tyder på at torsdagens valg blir svært jevnt, kan disse komme til å spille en avgjørende rolle i valgets etterspill.
For verken sosialistpartiet Inuit Ataqatigiit (IA) på Grønland eller Det Republikanske Parti på Færøyene, som tradisjonelt støtter rød blokk, vil gå av veien for å forhandle med blå blokk.
– Vi vil ikke peke på noen på forhånd, lyder budskapet fra IA.
Det samme budskapet har Det Republikanske Parti kommet med overfor Politiken.
Lektor Asbjørn Skjæveland ved Aarhus Universitet synes ikke det er overraskende at de to røde partiene flørter med blå blokk ettersom det gir dem en bedre forhandlingsposisjon, men han tror neppe det er mer å hente enn hos de røde.
– Jeg har vanskelig for å se hvorfor Socialdemokraterne ikke skulle tilby dem like mye som de borgerlige, sier han til Ritzau.
Ny politikk i Arktis
Uansett hvilke politiske innrømmelser de nordatlantiske mandater greier å forhandle seg fram til, kan det være lurt av den kommende regjeringen å revurdere det politiske forholdet til Grønland og Færøyene, mener Kristian Søby Kristensen, leder for Center for Militære Studier ved Københavns Universitet.
– Mange av de politiske utfordringene og mulighetene som finnes i Arktis har betydning mange steder i det danske system. Her har den danske stat ikke alltid vært like god til å koordinere og prioritere, påpeker Søby Kristensen.
Valget i Danmark
- Statsminister Helle Thorning-Schmidt har skrevet ut nyvalg i Danmark 18. juni.
- Thorning-Schmidts parti Socialdemokraterne styrer i dag i koalisjon med Radikale Venstre.
- Socialistisk Folkeparti forlot koalisjonsregjeringen i januar, men regnes fortsatt som støtteparti for regjeringen. Det samme gjør Enhedslisten – De Rød-Grønne.
- Opposisjonen ledes av høyrepartiet Venstre og tidligere statsminister Lars Løkke Rasmussen.
- Det Konservative Folkeparti, Dansk Folkeparti, Liberal Alliance og Kristendemokraterne hører også hjemme på borgerlig side.