Statsminister Helle Thorning-Schmidt og Socialdemokraterne kjemper for å beholde regjeringsmakten i Danmark, men de borgerlige opposisjonspartiene med Venstre og Lars Løkke Rasmussen i spissen leder hårfint på meningsmålingene før dagens valg.

Foto

NTB-scanpix.

Dansk thrillervalg: I dag skal det avgjøres

Publisert: 18. juni 2015 kl 09.33
Oppdatert: 18. juni 2015 kl 10.03

Den blå blokken, med Venstres opposisjonsleder Lars Løkke Rasmussen i spissen, ligger hårfint foran statsminister Helle Thorning-Schmidts røde regjeringskoalisjon på målingene.

Ifølge et gjennomsnitt av fem målinger som nyhetsbyrået Ritzau har beregnet, har de blå støtte fra 50,7 prosent av velgerne og de røde fra 49,3, melder NTB.

Onsdag drev de to hovedfigurene en frenetisk innspurt for å overbevise noen av de mange tvilerne. Rundt 17 prosent av velgerne har ifølge Voxmeters siste måling i går fortsatt ikke bestemt seg for hvilket parti de skal stemme på. Ved forrige valg bestemte 10 prosent av velgerne seg først da de sto inne i valglokalet.

Innvandring og troverdighet

Dagens Perspektiv har spurt politisk redaktør Torben Andersen i det danske ukemagasinet Mandag Morgen om hans vurderinger av valgkampen bare timer før valglokalene åpner.

– Hvilke saker tror vil være avgjørende for utfallet?

– Det er vanskelig å svare på. Innvandring har dominert mye i valgkampens siste halvdel, og Venstre med Lars Løkke Rasmussen i spissen har lagt  frem en rekke forslag for å stramme opp i asylreglene. Det styrker Venstres muligheter for å vinne. Men omvendt har Socialdemokraterne hatt stor suksess med å gjøre valget til et slags presidentvalg mellom Helle Thorning-Schmidt og Lars Løkke Rasmussen. Og her står hun klart sterkest, da hendes troverdighet er vesentlig høyere end Løkkes, som nærmest er nådd bunnen når det gjelder troverdighet etter en lang rekke skandaler.

Saken fortsetter under annonsen

– Det virker som om svært mange velgere ikke har bestemt seg ennå. Hvor tror man disse vil gå?

– Noen målinger tyder på at rød blokk har best tak på tvilerne. Men det er usikkert. Ved siste valg i 2011 bestemte omkring 10 prosent av velgerne seg først på selve valgdagen. Men ingen av blokkene har politisk momentum. Det har været dødt løp hele valgkampen. Så det er vanskelig å komme med en god spådom.

Valget i Danmark

  • Statsminister Helle Thorning-Schmidt har skrevet ut nyvalg i Danmark – i dag 18. juni går danskene til urnene.
  • Thorning-Schmidts parti Socialdemokraterne styrer i dag i koalisjon med Radikale Venstre.
  • Socialistisk Folkeparti forlot koalisjonsregjeringen i januar, men regnes fortsatt som støtteparti for regjeringen. Det samme gjør Enhedslisten – De Rød-Grønne.
  • Opposisjonen ledes av høyrepartiet Venstre og tidligere statsminister Lars Løkke Rasmussen.
  • Det Konservative Folkeparti, Dansk Folkeparti, Liberal Alliance og Kristendemokraterne hører også hjemme på borgerlig side.

(©NTB)

Skaper trusselbilder

– Innvandring og flyktninger er et hett tema også i norsk politikk, men i Danmark virker det nesten som om det er det aller viktigste. "Alle" slåss om å være strengest. Hva kommer det av? Har dere så mye større «problemer» med innvandrere enn andre land?

– Det avhenger av hvem man spør. Det er kommet flere asylsøkere til Danmark det siste året, noe som gjelder nesten alle andre land. Partiene i blå blokk forsøker å skape et trusselbilde, da det kan bety flere velgere. Store deler av næringslivet har advart mot den harde tonen og frykter at de vil få trøbbel med å skaffe nok nødvendig utenlandsk arbeidskraft. Den økonomiske krisen etter 2008 har vært hard i Danmark, særlig for flyktninger og innvandrere fra ikke-vestlige land. Cirka halvparten av dem i yrkesaktiv alder er ikke i jobb i dag. På en rekke områder har integrasjonsinnsatsen slått feil. Hvis flyktninger og innvandrere fra ikke-vestlige land hadde samme yrkesdeltakelse som dem fra vestlig land, ville det bety en økonomisk gevinst for staten på 17 milliarder danske kroner i året. Jeg mener den største utfordringen er å sikre en bedre Integrasjon heller enn å stramme inn asylreglene ytterligere, da der ikke finnes dokumentasjon for at dårligere velferdstjenester til denne gruppen fører til færre asylsøkere.

Brevet fra Helle

Saken fortsetter under annonsen

– Helle Thorning-Smith sendte brev via snailmail til 1,5 millioner danske husstander denne uken – så sent i valgkampen at opposisjonen ikke kunne svare på samme måte. Var det er smart trekk? Litt artig i en tid da sosiale medier sies å være politikkens viktigste verktøy…

– Jeg tror at brevet kan ha en positiv effekt for Thorning-Smith. Også en større effekt, enn hva valgforskere forutser. Da valget ser ut til å bli meget tett, kan brevet være den lille forskjellen som overbeviser tvilerne om hvem de skal stemme på. Også fordi stort sett alle økonomiske nøkkeltal peker i riktig retning.  Du skal også være oppmerksom på at brevet er en slags kopi fra valget i 2007. Den gang sendte Venstres daværende statsminister og senere generalsekretær i NATO, Anders Fogh Rasmussen, et brev til omkring 400.000 uvalgte husstander dagen før valget, der han sådde tvil om konsekvensene av Helle Thornings politikk. Brevet ga inntrykk av at Helle Thorning ville heve skatten på bolig. Og den gang hadde brevet også en effekt.

– For et par måneder siden sa du til Dagens Perspektiv at dersom Helle TS vinner, blir det tidenes politiske comeback i Danmark. Hva tror du bli utfallet? Klarer hun det, eller blir Løkke for sterk på slutten?

– Det er umulig å svare på. Da Helle Thorning til slutt utskrev valget, lå rød blokk an til at få ca. 47 prosent av stemmene. Men meget raskt gikk det i retning av dødt løp. Siden nyttår har Socialdemokraterne ført en meget suksessrik valgkamp med Helle Thorning og maktet å gjøre valget til et «presidentvalg». Og som jeg fortalte deg da, så skal man aldri undervurdere Helle Thorning-Smith. Men det bliver en thriller. Mye tyder på, at valget bliver avgjort av de nordatlantiske mandatene. Man skal velge to på Grønland og to på Færøyene. I dag sitter rød blokk på tre av disse fire mandatene. Blå blokk har et mandat. Det vil sannsynligvis også være situasjonen etter dagens valg.  

De to hovedmotstanderne

Lars Løkke Rasmussen:
  • Leder for Venstre fra 2009.
  • Statsminister fra 5. april 2009 til 3. oktober 2011.
  • Finansminister 2007-2009.
  • Innenriks- og helseminister 2001-2007.
  • Medlem av Folketinget siden 1994.
  • Gift, tre barn.
  • Født 15. mai 1964. 


Helle Thorning-Smith:

  • Statsminister og partileder for Socialdemokraterne
  • Født 14. desember 1966.
  • Medlem av Folketinget siden 2005.
  • Valgt til leder for Socialdemokraterne 12. april 2005.
  • Statsminister i Danmark fra 3. oktober 2011.
  • Gift med Stephen Kinnock som i mai ble valgt inn i det britiske parlamentet for Labour. To barn.

(©NTB)