Venstre gjorde et dårlig valg i Danmark, men partileder Lars Løkke Rasmussen ender etter alt å dømme likevel opp som statsminister. 

Foto

NTB-scanpix.

Danmark: Løkke Rasmussen kommer – Thorning-Smith går

Publisert: 19. juni 2015 kl 09.57
Oppdatert: 19. juni 2015 kl 09.57

– Venstre har gått tilbake, vi har ikke hatt et særlig godt valg, men det er et flertall som syns at Danmark skal ha en ny regjering, sa han i en tale til partifeller natt til fredag.

– I kveld har vi fått en mulighet, men kun én mulighet til å ta lederskap, og det er jeg beredt til å ta på meg, sa Venstre-lederen.

– De kommende dagene vil vise om det er mulig å skape flertall for en politisk plattform som bringer Danmark i riktig retning, og som Venstre kan ta ledelsen for, sa han.

Hengende over skulderen

Vel vitende om at det kan bli vanskelig å regjere med valgets store vinner Dansk Folkeparti hengende over skulderen, benyttet Løkke nattens tale til å invitere opposisjonen til samarbeid.

Venstre-lederen benyttet samtidig anledningen til å takket avtroppende statsminister Helle Thorning Schmidt for å ha gjort det samme i løpet av sin regjeringstid.

– Det skal statsministeren ha, at det de siste tre og et halvt år er gjort mye over midten av dansk politikk. Det har både hun og vi æren for, sa han.

Saken fortsetter under annonsen

Trepartssamarbeid

Løkke lovet videre på holde fast ved det han kaller den danske modellen og arbeide for å få tusenvis av trygdemottakere inn i arbeidsmarkedet.

– Vi skal holde fast ved den danske modellen, slik at vi ikke blir truet av sosial dumping, sa han.

– Det krever et bredt samarbeid her på Christiansborg. Det vil Venstre gjerne stille seg i spissen for, men det krever også samarbeid ut over Christiansborgs grenser, sa Løkke.

– Vi skal derfor kalle inn til trepartsforhandlinger om vi kan danne ny regjering, som fortsatt holder muligheten åpen for at dette ikke blir utfallet av torsdagens valg.

– Jeg forsøker å være ydmyk i forhold til det resultatet vi fikk her i kveld. Nå må vi først se om jeg virkelig blir statsminister, sier han. 

Alles øyne rettes mot Dansk Folkeparti

Saken fortsetter under annonsen

Danskene har stemt fram et blått flertall, men det store spørsmålet er hvordan Dansk Folkeparti vil bruke sin overlegne valgtriumf.

Partiet lengst til høyre i det politiske landskapet har aldri tidligere sittet i regjering og heller aldri vært nest størst i den danske nasjonalforsamlingen, Folketinget.

De neste dagene vil gi svar på om Dansk Folkeparti går inn i regjeringen eller blir stående på utsiden, noe professor Rune Stubager fra universitetet i Aarhus tror blir vanskelig.

Han tror sjansen er stor for at partileder Kristian Thulesen Dahl går inn i regjeringen.

– Jeg har vanskelig for å se hvordan de kan unngå det når de er blitt så store, sier Stubager til NTB.

Forsker Signe Bock Segaard ved Institutt for samfunnsforskning er ikke like sikker.

– Det kan også være at de blir stående utenfor, og at Venstre leder an i en mindretallsregjering, sier hun.

Saken fortsetter under annonsen

Partileder Kristian Thulesen Dahl kunne smile bredt da valgresultatet viste at Dansk Folkeparti er blitt Danmarks største parti. Nå må han avgjøre om partiet skal gå inn i regjering eller bli stående utenfor, slik de har sagt de vil under hele valgkampen. (Foto: NTB-scanpix.)

Thorning-Smith gir seg – Mette Frederiksen sannsynlig arvtaker

Socialdemokraterne i Danmark må finne ny leder, og avtroppende justisminister Mette Frederiksen regnes som den mest sannsynlige kandidaten.

Statsminister Helle Thorning-Schmidt kunngjorde natt til fredag at hun trekker seg som leder for partiet, til tross for at Socialdemokraterne sikret seg 26,3 prosent av stemmene og ble det største partiet i Folketinget.

Partiet får 47 representanter i det nye Folketinget, tre flere enn i dag, men mister likevel regjeringsmakten som følge av støttepartienes store tilbakegang.
 Vi har i fellesskap vist hva demokrati er. Men i kveld rakk ikke vår felles innsats så langt som vi håpet. Vi vant valget, men tapte regjeringsmakten. Og vi ble slått på målstreken, sa Thorning-Schmidt da hun møtte partifellene på Christiansborg natt til fredag.

Hennes parti gikk solid fram i valget, men en velgerflukt fra støttepartiene på venstre fløy, kombinert med en solid framgang for høyrepopulistiske Dansk Folkeparti, ga blå blokk en solid seier med 90 mandater foran de rødes 85.

Saken fortsetter under annonsen

– I morgen vil jeg gå til dronningen og meddele at regjeringen går av. Nå er det opp til Lars Løkke Rasmussen å forsøke å danne en regjering. Han skal være glad for at han overtar et Danmark i toppform.

– Vi må erkjenne i kveld at de partiene som peker på Lars Løkke som statsminister, har et flertall. Dansk Folkeparti er nå landets største borgerlige parti. Men de er jo ikke landets største parti, påpekte Thorning-Schmidt før hun til buing fra partifellene kunngjorde at hun også trekker seg som leder for Socialdemokratiet.

– Jeg vil trekke meg på det riktige tidspunkt. Det tidspunktet er nå, sa hun med tårer i øyene.

Danmarks statsminister Helle Thorning Schmidt erkjenner valgnederlaget og trekker seg som partileder.(Foto: NTB-scanpix.)

På venstresiden

Thorning-Smith påpekte at hun var Danmarks første kvinnelige statsminister, men «at hun helt sikkert ikke vil bli den siste». Dermed pekte hun på snedig vis på sin mest sannsynlige etterfølger som leder av Socialdemokraterne, 37 år gamle Mette Frederiksen, som ble utnevnt til justisminister i fjor og er i dag nestleder i Socialdemokraterne.

Saken fortsetter under annonsen

Tobarnsmoren ble valgt inn i Folketinget alt som 23-åring, og har siden hatt flere sentrale oppgaver i partiet. Hun var arbeidsminister i tre år før hun ble utnevnt til justisminister.

Rent politisk hører Frederiksen i motsetning til Thorning-Schmidt hjemme på venstrefløyen i partiet, og hun støttet da også motkandidaten Frank Jensen da Thorning-Schmidt ble valgt til partileder.