Labors nye leder, Jeremy Corbyn, stemte «nei» til EU i 1975. 

Foto

NTB-scanpix.

Corbyn øker sjansen for "brexit"

Publisert: 15. september 2015 kl 10.26
Oppdatert: 15. september 2015 kl 10.29

Den nye lederen i Labour, Jeremy Corbyn, er kjent for å stå langt til venstre i britisk politikk. Kanskje mindre kjent er at det historisk har vært den britiske venstresiden som har vært mest skeptisk til britisk EU-medlemskap. 

Det skjedde et skifte i retning av større forståelse for EUs overnasjonale prosjekt med Tony Blair, men nå er det tegn til at Labour kan komme til å bli en motsander igjen.

Det kan bli tøft for statsminister David Cameron. Han er i ferd med å bli omringet av EU-skeptikere. De siste ti årene at det har vokst frem en euroskeptisk blokk blant konservative velgere i Storbritannia, i tillegg til fremveksten av protestpartiet til EU-parlamentsmedlemmet Nigel Farage som har EU-skepsis som sitt modus operandi.

Politico.eu skriver at Corbyns nye skyggekabinett, som ble annonsert på lørdag, består av blant andre John McDonnell. Han blir beskrevet som en "provoserende evangelist for sosialismen" som plasserer seg helt til ytterste venstre i Storbritannia. Der ser man ikke positivt på det europeiske prosjektet.

Det gjør ansigelig heller ikke labour-lederen selv. i 1975 stemte Corbyn mot EU-medlemskap. Ifølge Politico ser Corbyn på EU som en kapitalistisk institusjon som har som hovedoppgave å sikre næringslivets interesser på bekostning av arbeidstakerne og miljøet. For eksempel har Corbyn skrevet om hvordan en handelsavtale mellom EU og USA utgjør en enorm trussel mot miljøet, forbrukerrettigheter og arbeidernes rettigheter.

Politico.eu peker på at Corbyn også ser at EU har visse fordeler. Han er for eksempel tilhenger av Schengen-avtalen som gir alle medlemslandenes borgere mulighet til å krysse landegrensene slik de ønsker. Corbyn ser også potensialet i å bruke EUs overnasjonale organer til å gjøre noe med klimaendringene.

Likevel er det flere som nå spør seg om dette vil være nok til å få Labour til å fortsette sin støtte til det europeiske prosjektet. Det kan bli ensomt å være EU-tilhenger i Storbritannia fremover.

Saken fortsetter under annonsen