Coop kjøper Ica: – Ingen optimal løsning
Varehandelseksperten er kritisk til Konkurransetilsynets behandling av saken, og mener prosessen har vært spesiell.
– Det er første gang at Konkurransetilsynet har gått inn og detaljstyrt et oppkjøp på denne måten, noe jeg mener er uheldig. Samtidig vet vi at tilsynet først ønsket at Coop skulle selge 150 butikker. Coop tilbød seg deretter å selge 105, før de nå har endt på 93. Dette har vært ren hestehandel, sier Gisholt.
BI-professoren konstaterer at vi nå sitter igjen med tre kraftige profilhus, i tillegg til Bunnpris.
– Lykke-familien, som eier Bunnpris, påtar seg å kjøpe 43 butikker, og det håper jeg de har penger til. Resultatmessig har det jo gått litt opp og ned med dem de siste årene. De har tidligere profitert godt på at de har mange søndagsåpne butikker, men der har de fått konkurranse og det er usikkert hva som skjer med åpningstidene fremover. Jeg håper de lykkes med dette, sier Gisholt.
– Den som sitter med skjegget i postkassa, er Ole Robert Reitan. Men et plaster på såret er at de får 50 nye grossistkunder gjennom avtalen med Bunnpris, sier Gisholt.
Utfordringer i kø
– Veien videre for Coop nå?
– Det blir et turbulent år. De må sammen to ulike organisasjoner, og det blir snakk om oppsigelser. Ikke bare får de dobbelt opp i administrasjon og støtteapparat, men de er altfor mange folk i Coop fra før. De skal jo slå sammen flere samvirkelag, og da blir det overtallighet. Ellers skal de få skikk på det nye sentrallageret på Gardermoen, som har hatt problemer i innkjøringen. Og ikke minst: Vi vet jo også at det er veldig ulike datasystemer i de Coop og Ica, fra kassapunkter til engros, det er et kjempestyr som må ordnes opp i, sier Odd Gisholt.
– Det du sier er at utfordringene står i kø?
– Her står utfordringene så til de grader i kø. De har en kjempejobb å gjøre, men med Konkurransetilsynets avgjørelse er de i det minste et skritt videre. sier Gisholt.
93 butikker må selges
I går kom meldingen om at Konkurransetilsynet godkjenner Coop Norges kjøp av ICAs dagligvarevirksomhet i Norge på vilkår av at 93 butikker selges.
− Dette er en stor dag for oss som er glad i mat, nærbutikken vår og et godt utvalg av dagligvarer til lave priser, sier Geir Inge Stokke, konstituert administrerende direktør i Coop Norge i en pressemelding.
– Det er godt å få en avklaring sier Stokke i et intervju med Handelsbladet.
Også i Ica smiler man i dag. – Det er veldig gledelig at avtalen med Coop nå er godkjent av norske konkurransemyndigheter. Fremfor alt er det veldig positivt for den norske Ica-organisasjonen, alle medarbeidere og butikker som til slutt har fått klar beskjed, sier konsernsjef Per Strömberg i Ica Gruppen.
Coop driver i dag mer enn 800 dagligvarebutikker i Norge. Gjennom kjøpet overtar Coop ICA Norges butikker og logistikk- og støttefunksjoner.
Nest beste løsning
Direktør Randi Flesland i Forbrukerrådet sier at Coops overtakelse av Ica er den nest beste løsningen.
– Vi hadde primært ønsket flere kjeder. Markedet strammes til med bare tre kjeder, så nå er vi bekymret for konkurransen. Når det er sagt, ønsker vi Coop lykke til, sier Flesland til NTB.
Hun mener i likhet med Dagligvareleverandørenes Foreniing at det nå haster med å få på plass loven som skal regulere maktbalansen mellom kjedene og leverandørene.
– Vi er opptatt av at lov om god handelsskikk blir effektuert så snart som mulig, sier Flesland.
Dagligvareleverandørenes Forening håper myndighetene setter fart i arbeidet med lov om god handelsskikk og et Handelstilsyn.
– DLF gratulerer ICA Norge med å ha kommet i mål etter en lang og smertefull prosess, sier Helge Hasselgård, adm. dir. i Dagligvareleverandørenes forening (DLF).
– Samtidig er vi svært bekymret for utviklingen i det samlede dagligvaremarkedet, som blir mer og mer konsentrert. Med bare tre store aktører igjen, er det svært viktig at politikere og myndigheter tar ansvar og legger til rette for mer effektiv konkurranse i dette viktige markedet. En lov om god handelsskikk og et Handelstilsyn vil være et viktig første skritt, understreker Hasselgård.
Rema får minst
Coop har forpliktet seg til å selge 43 butikker til Bunnpris og 50 butikker til Norgesgruppen for å unngå at Ica-oppkjøpet svekker konkurransen. Rema 1000, derimot, får ikke påfyll av nye butikker, men de får en gevinst likevel.
Konkurransetilsynet har kommet til at oppkjøpet kunne føre til vesentlig begrenset konkurranse i 90 lokale markeder. For å løse konkurranseproblemene har Coop foreslått å selge til sammen 93 butikker til henholdsvis Bunnpris og Norgesgruppen. Det er en forutsetning for tilsynets godkjenning at Coop gjennomfører disse salgene. Rema 1000 kan dermed på papiret se ut til å bli den eneste kjeden som ikke får noen gevinst av Ica-salget, men det stemmer ikke helt. Rema 1000 er som kjent grossist for Bunnpris, og øker dermed innkjøpsmakten sin gjennom Bunnpris sitt butikkpåfyll.
– Denne løsningen ivaretar den nasjonale konkurransen og forbrukernes interesser. Uten salg av butikker ville oppkjøpet ført til begrenset konkurranse i en rekke lokale markeder, og det ville også svekket konkurransen nasjonalt, sier konkurransedirektør Christine Meyer i en pressemelding.
Reitan misfornøyd
Rema-sjef Ole Robert Reitan er imidlertid kritisk til hvordan Konkurransetilsynet har fordelt butikkene i forbindelse med oppkjøpet av Ica.
– Hver eneste butikk Norgesgruppen får åpne, er ødeleggende for konkurransen. Det er ødeleggende for leverandørene og for forbrukerne. Sånn er det bare, sier Rema-sjef Ole Robert Reitan til Aftenposten.
At Norgesgruppen nå får kjøpe 50 av Icas gamle butikker, gjør ham bekymret.
– Nå blir forskjellene mellom Norgesgruppen og de andre enda større. Jeg synes det er rart at Konkurransetilsynet ikke forstår at det hadde vært bedre om Coop hadde fått beholde de 50 butikkene enn at Norgesgruppen får kjøpe dem, sier Reitan til avisen.
Bunnpris får løft
De 43 Ica-butikkene Bunnpris overtar fra Coop 13. april, vil gi en omsetningsvekst på 1,5 milliarder kroner.
Butikkene er spredt over hele landet, men hovedandelen av ligger på Vestlandet og i Østlandsområdet.
– Dette er gode butikker som vil passe godt inn i vårt konsept. For Bunnpris gir det en total omsetningsvekst på cirka 1,5 milliarder, og en økning på 26 prosent, sier Christian Lykke i en pressemelding.
Bunnpris hadde i 2014 en omsetning på ca. 5,57 milliarder kroner. Med de nye butikkene forventes det en årlig omsetning på ca. 7 milliarder kroner.