Brende: – Vi må følge spillereglene i Arktis
Alle de arktiske landene deltar på konferansen i Anchorage søndag og mandag, og det er viktig at dette samarbeidet fortsetter, understreker Brende.
– Vi har unngått et gullrush mot nord, og vi har unngått at land har tatt skritt i strid med folkeretten og i strid med havretten. Tvert imot legger alle land vekt på betydningen av at vi her forholder oss til spillereglene, sier han.
Forverret klima
Skulle utviklingen bli slik at spillereglene brytes også i Arktis, vil konsekvensene bli enorme for miljøet og vil kunne føre til både opprustning og konflikter i nord, advarer Brende.
Norge samarbeider i dag godt med Russland i Arktis, fastholder utenriksministeren, som viser til felt som fiskeri, atomsikkerhet og miljø. Han må likevel vedgå at klimaet ikke har vært helt det samme siden Russland gikk inn på Krim-halvøya.
– Det er ikke til å legge skjul på at i de samtalene vi har med russiske representanter, så tar man opp situasjonen både på Krim og i Ukraina, sier Brende.
Han forteller at han selv hadde en god samtale med Russlands utenriksminister Sergej Lavrov om samarbeidet i Arktis da han besøkte ASEAN-toppmøtet i Kuala Lumpur for noen uker siden. Men Brende tok også opp konflikten i Øst-Ukraina med den russiske utenriksministeren.
– Og der er vi jo ikke enige, mildt sagt, sier Brende.
Lavrov uteblir
Lavrov kommer ikke selv til møtene i Alaska, men lar i stedet ambassadøren lede den russiske delegasjonen. USAs utenriksdepartement, som er arrangør for konferansen, insisterer imidlertid på at dette kun skyldes praktiske problemer, og at det ikke er ment som noen fornærmelse.
Det som uroer amerikanerne mer, er den økte militære aktiviteten de ser på russisk side i nord.
– Bekymringen er helt klart økende i Kongressen, sa senator Dan Sullivan etter et møte med Brende i Anchorage søndag.
– Det er ikke vårt mål å militarisere Arktis. Men samtidig er det vanskelig ikke å legge merke til at russerne er blitt mye mer aktive, at de øker styrkene, at de øker antall militærleirer drastisk, og at de har hatt en veldig stor militærøvelse som jeg tror tok mange land på senga, forklarte han.
Kjemper mot kutt
Det hvite hus kunngjorde nylig ganske drastiske kutt i militærstyrkene i Alaska, ifølge Sullivan.
– Jeg og mange andre senatorer mener dette er et strategisk feiltrinn, gitt det som skjer i Arktis, og vi ønsker å få reversert dette.
Brende opplever ikke situasjonen i nord som like truende.
– Vi har foreløpig ikke sett noen vesentlig opptrapping av russisk militæraktivitet i nord. Men det er jo en asymmetrisk situasjon der i utgangspunktet, hvis du ser på hva Russland har av militære styrker på Kolahalvøya, sammenlignet med hva vi Norge. Det er en asymmetri som alltid har vært der, sier han. (©NTB)