Helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) møter motstand om forslaget om ventelister på sykehjemmene.
Foto

Ole Gunnar Onsøien / NTB scanpix

Bred motstand mot forslag om ventelister på sykehjem

Publisert: 14. desember 2015 kl 09.44
Oppdatert: 14. desember 2015 kl 09.44
Helsedepartementet ønsker å lovfeste en rett om å bli satt på venteliste for sykehjemsplass – for å styrke eldres pasientrettigheter. Forslag som har vært ute på høring blir ikke godt mottatt ved flere store aktører i Helse-Norge, skriver NRK.

KS mener forslaget først og fremst vil føre til at mer ressurser i kommunene vil brukes på saksbehandling, fremfor direkte i pleie- og omsorg.

Helsedirektoratet går også mot sin egen statsråd.

– De som har rett til sykehjemsplass i dag, de som trenger det, de har den retten. Og forslaget om å lovfeste retten til å stå på venteliste, det gir ikke noe mer rett til den sykehjemsplassen som de eventuelt trenger, sier divisjonsdirektør Svein Lie i Helsedirektoratet.

Også Legeforeningen og pasientombudene er skeptiske. Mens Legeforeningen mener et ventelistesystem «antakeligvis medføre mer forvirring og fortvilelse enn oppklaring og følelse av rettferdighet», skriver pasientombudene i en samlet uttalelse at lovendringene på enkelte punkter kan «gi pasienter svakere rettsvern og sette viktige rettssikkerhetsgarantier i fare».

Helseminister Bent Høie (H) sier de vil lytte til forslagene til forbedringer. (©NTB)

 

Saken fortsetter under annonsen