Big Data til stor hjelp
I dag benytter flere og flere bedrifter Big Data til å avdekke ellers skjulte mønstre i kundeatferd, slik at deres tilbud hele tiden kan tilpasses kundenes løpende behov.
Ifølge ny britisk forskning viser det seg at Big Data kan også bidra til at veldedige organisasjoner og sosiale virksomheter når sine mål og bringe tiltak nærmere menneskene de prøver å hjelpe. Også slike virksomheter har stor nytte av å bruke Big Data for å forenkle arbeidsflyt og prosedyrer – på samme måte som private bedrifter gjør.
Amerikanske Data Kind er en veldedig amerikansk organisasjon bemannet av datanerder som bruker sin kunnskap for å hjelpe andre veldedige organisasjoner til å benytte data for å avgrense og forbedre innsatsen mot deres spesifikke målgrupper.
Frigjør ressurser
Den britiske organisasjonen Nesta har sett nærmere på hvordan Data Kind har hjulpet en britisk NGO som driver sykehus for døende barn. Data Kind har med hjelp av Big Data bistått en rekke av disse sykehusene med forenkle interne prosedyrer og å organisere sine tjenester etter lokalsamfunnets behov. En innsats som har frigjort midler slik at organisasjonen har vært i stand til å ansette ytterligere tre sykepleiere.
Et annet eksempel Nesta trekker fram er organisasjonen Citizens Advice, som fra over 3300 lokale kontorer i England og Wales helt gratis rådgir borgere om alt som har med forbrukertjenester å gjøre. Sammen med Data Kind har Cititzens Advice inkludert Big Data for å avdekke hvor mange som opptar altfor dyre lån. Denne kunnskapen har organisasjonen brukt politisk for å overtale den britiske regjeringen om behovet for å stramme til reguleringen av bestemte typer lån, slik at færre ender opp i økonomiske vanskeligheter.
Sprer om seg
Den amerikanske organisasjonen Crisis Textline, som hjelper ungdom i krise via SMS, har også dratt nytte av Data Kinds kunnskap. Utfordringen her var at den voksne frivillige hadde begrenset tid til å snakke direkte til ungdommen, og de trengte sårt å effektivisere sine metoder for rådgivning og samtaler. Dessuten hadde ikke de frivillige verktøy til å dele sine erfaringer, slik at de kunne blir bedre rådgivere. Data Kind forenklet prosessene slik at de frivillige fikk bedre tid med de unge og samtidig fikk verktøy for å dele erfaringer og problemstillinger. Konklusjonen er at de unge får bedre råd, melder Nesta.
Data Kind sprer seg nå til alle deler av verden. For eksempel til India hvor Data Kind har bidratt til å skape et helsevesen der pasienter tekster sine symptomer direkte til sykehuset, som dermed stiller en diagnose og skriver ut en resept for medisiner.
Det er, skriver Nesta i sin vurdering av potensialet for bruk av Big Data i sosiale og veldedige virksomheter, svært store muligheter til å forbedre arbeidsmetoder og tjenester. Og i en verden der det ikke er penger og profitt som er drivkraften, krever bruk av Big Data akkurat samme engasjement som den opprinnelige innsatsen som retter seg mot barn, hjemløse og andre målgrupper som trenger hjelp. Men, også når det gjelder Big Data, gir engasjement og innsats resultater.