Olje- og energiminister Tord Lien (Frp) Lien kaller beslutningen om petroleumsaktivitet i Barentshavet «en milepæl».

Foto

BJØRN H. STUEDAL / NPF / NTB scanpix

Ber Venstre og KrF redde iskanten

Publisert: 21. januar 2015 kl 09.47
Oppdatert: 21. januar 2015 kl 09.47

I samarbeidsavtalen mellom regjeringen og støttepartiene KrF og Venstre slås det fast at områder nær iskanten skal skånes for oljevirksomhet.

– Det står at man ikke skal borre ved iskanten. Da går det ikke an bare å omdefinere hva iskanten er, sier Naturvernforbundets leder Lars Haltbrekken til NTB.

Han mener det nå er helt tydelig at regjeringens beslutning om å flytte iskanten er en politisk og ikke en faglig avgjørelse.

Haltbrekken forventer at KrF og Venstre «forsvarer iskanten» når saken skal behandles i Stortinget til våren, men stiller også krav til Arbeiderpartiet.

– Ap har en sjanse til å vise at de kan ta mer ansvarlige miljøstandpunkter enn regjeringen gjør, sier han.

Haltbrekken får støtte fra fagrådgiver for petroleum i Bellona, Silje Lundberg.

– Vi forventer at en samlet opposisjon nå sørger for at iskanten blir reddet fra klørne til Sundtoft og Lien. Venstre og KrF har et særskilt ansvar, men det har også Ap, sier hun.

Saken fortsetter under annonsen

Sinte støttepartier

Venstre og KrF reagerte kraftig da regjeringen tirsdag satte en ny grense for havisen.

– Venstre vil ikke godta at grensen for iskanten skal trekkes så langt nord som regjeringen ønsker, fastslår nestleder og klimapolitisk talsperson Ola Elvestuen.

Han sier det vil bli nye diskusjoner om hvor iskanten går og hva slags beregningsmetode som skal legges til grunn, når den oppdaterte forvaltningsplanen for Barentshavet-Lofoten kommer til Stortinget til våren.

KrFs Rigmor Andersen Eide håper på flertall for en definisjon av iskanten som «tar vare på disse svært sårbare og viktige områdene».

– Jeg er veldig overrasket over at grensen nå blir forsøkt trukket ytterligere nordover. Dette er noe KrF ikke kan akseptere, sier hun.

Aps Terje Lien Aasland sier aktiviteten i tilknytning til området er viktigere enn hvor man faglig setter iskanten.

Saken fortsetter under annonsen

– Min umiddelbare reaksjon er at vi må få en ordentlig og faglig vurdering av iskanten og aktivitet i tilknytning til iskanten, sier han.

– Milepæl

Nye målinger viser at iskanten har trukket seg nordover, ifølge regjeringen.

– For regjeringen er det viktig å bruke forvaltningsplanene så man balanserer næringsinteresser og miljøhensyn på det mest mulig faglige grunnlaget. Så er det opp til Stortinget å avveie dette, sier miljøminister Tine Sundtoft (H).

Samme dag som regjeringen satte en ny grense for havisen, kunngjorde oljeminister Tord Lien (Frp) den 23. konsesjonsrunden på norsk sokkel. Blant de 54 blokkene som lyses ut nord for Polarsirkelen, ligger flere i sårbare områder i Barentshavet.

Olje- og gassindustrien jubler over nye utlysninger. Norsk oljebransje er under press fra kraftig nedgang i oljeinvesteringene og et dramatisk fall i oljeprisen.

– Politisk vurdering

Saken fortsetter under annonsen

Norsk Polarinstitutt har frarådet oljevirksomhet i flere av blokkene i den 23. konsesjonsrunden i Barentshavet. Det står ved lag selv om iskanten trekkes lenger nord.

– Vi står inne for alt vi har sagt og skrevet i høringsuttalelsen. Men dette er til sjuende og sist en politisk vurdering som vi registrerer og stiller oss bak, sier instituttets direktør Jan-Gunnar Winther.

– Det er politikerne som har valgt å definere iskanten som grensen for områder der det er mer enn 30 prosent sannsynlighet for sjøis i april måned, tilføyer han.

I fjor frarådet Polarinstituttet oljevirksomhet i åtte foreslåtte blokker i nærheten av iskanten og gikk inn for å forby boring på ytterligere sju blokker mellom januar og april.

Regjeringens oppdaterte iskantgrense er basert på informasjon som Polarinstituttet la fram i fjor.