Foto

Reuters/NTB-Scanpix.

Ber skeptiske briter bli værende i EU

Publisert: 24. februar 2015 kl 08.28
Oppdatert: 24. februar 2015 kl 08.28

51 prosent sier i en måling i The Observerat de støtter britisk uttreden av Unionen. 49 prosent sier de ønsker å bli. Den stadig mer EU-kritiske debatten skaper nervøsitet i Brussel før britenes valg i mai.

Nå tar også europaminister Vidar Helgesen (H) turen til London for å fortelle britene om norske erfaringer som utenforland. Han vil også understreke overfor europaminister David Lidington tirsdag at det er best for både Norge og Europa om britene blir i Unionen.

Norge trenger britene på innsiden for å kjempe for ofte sammenfallende interesser. Og EU trenger britene i en ny og krevende sikkerhetssituasjon mens Europa fortsatt arbeider med å få økonomien på fote igjen, mener Helgesen.

Ved bordet

– Vi er helt integrert i EUs indre marked som EØS-medlem, men det vi ikke har, er rett til å stemme over de reglene som blir en del av lovverket, sier Helgesen til The Observer om Norges erfaring.

Hvis du vil være med å bestemme, må du ha en plass ved forhandlingsbordet, er budskapet fra europaministeren i et Norge som følger 75 prosent av EUs lovgiving, men må kjempe hardt for å få sin stemme hørt.

Det er en løsning Helgesen ikke ser for seg at den gamle stormakten Storbritannia ønsker.

Saken fortsetter under annonsen

Folkeavstemning

I mai går britene til valg, og tilknytningen til Europa er blitt et viktig valgkamptema med EU-motstanderne i Selvstendighetspartiet i medvind. The Observers nettsak med Helgesen har fått over 800 engasjerte kommentarer før europaministeren også skal tale til EU-vennene i British Influence i London tirsdag.

Om statsminister David Camerons konservative parti vinner valget, har han lovet velgerne en folkeavstemning om britene skal bli eller melde seg ut.