Et italiensk kystvaktfartøy fotografert utenfor den sicilianske havnen Catania med 84 båtflyktninger om bord. Flyktningene ble berget utenfor Libyas kyst i slutten av forrige uke.

 

Foto
Alessandro Bianchi / Reuters / NTB scanpix

 

Ban, Mogherini og Renzi drar til sjøs

Publisert: 27. april 2015 kl 08.28
Oppdatert: 27. april 2015 kl 08.35

Ban Ki-moon, Matteo Renzi og Federica Mogherini seiler ut fra Sicilia en drøy uke etter at 750 mennesker druknet i den hittil verste flyktningkatastrofen i Middelhavet. Noen dager tidligere døde over 450 mennesker i to andre forlis utenfor Libyas kyst.

Om bord på det italienske fartøyet San Giusto skal trioen «evaluere situasjonen og hjelpe til med å sikre europeisk solidaritet for innsatsen som gjøres for å redde livene til migranter som krysser Middelhavet», heter det i en pressemelding fra EU.

Nærmere 2.000 flyktninger har så langt i år mistet livet i forsøk på å krysse Middelhavet, men mørketallene regnes å være mye større. Dødstallene har steget etter at det EU-ledede grensepatruljeringsoppdraget Triton erstattet den italienske søk- og redningsoperasjon Mare Nostrum på tampen av fjoråret.

Denne uken ble det kjent at EU tredobler budsjettet til søk- og redningsoppdrag i Middelhavet, og bringer innsatsen dermed tilbake på fjorårets nivå.

Samtidig ønsker EU et FN-mandat i ryggen for å gå til krig mot menneskesmuglerne. (©NTB)

 

Saken fortsetter under annonsen