Baksaas har visst om telelisenskjøp i minst to år
«Baksaas ble kjent med at Takilant hadde hatt en rolle i forbindelse med anskaffelser av telelisenser i Usbekistan som en del av VimpelComs egne undersøkelser seint 2012 og vinter/vår 2013», skriver Telenors kommunikasjonssjef Glenn Mandelid i en epost til Klassekampen.
Leder i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité Martin Kolberg (Ap) mener Baksaas burde informert om dette tidligere.
– Dette styrker min undring. Hvordan kan Telenor ha visst om dette så lenge uten verken å gå til politiet eller informere departementet?
Spørsmålet om hvor lenge Baksaas hadde visst at VimpelCom skaffet telelisenser i Usbekistan fra det korrupsjonsmistenkte stråselskapet Takilant, var oppe under Stortingets høring om saken i januar. Da spurte komitémedlem Abid Raja (V) Baksaas om han visste om lisensbetalingene i desember 2012 da han forsikret daværende næringsminister Trond Giske om at VimpelCom ikke var innblandet i korrupsjonsskandalen i Usbekistan. Baksaas svarte at han i desember 2012 ikke visste at VimpelCom kjøpte telelisenser av Takilant.
Klassekampen har bedt Baksaas klargjøre nærmere på hvilket tidspunkt han fikk vite om lisenskjøpene, og spurt om hvorvidt Telenor-sjefen varslet politiet eller næringsdepartementet da han fikk kjennskap til betalingene. Mandelid sier imidlertid til avisen at de ikke har noe å tilføye. (©NTB)
Fakta om VimpelCom
-
VimpelCom er en stor internasjonal mobiloperatør med hovedkontor i Amsterdam og 223 millioner kunder i 14 land. Opprinnelig dannet som et russisk selskap i 1992. Dannet i sin nåværende form ved sammenslåingen med ukrainske Kyivstar i 2009.
Selskapet omsatte i tredje kvartal i fjor for 34 milliarder kroner. Resultat før skatt ble 741 millioner kroner.
Telenor er nest største aksjonær i VimpelCom med 43 prosent av de stemmeberettigede aksjene i selskapet. Største aksjonær er Altimo med 47,9 prosent.
Telenors administrerende direktør Jon Fredrik Baksaas satt i styret i VimpelCom fra 2010 til desember i fjor.
Klassekampen publiserte 15. november dokumenter som antyder at mer enn 600 millioner kroner er betalt fra VimpelCom til postkasseselskapet Takilant for å oppnå mobillisenser i Usbekistan.
Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité holdt 14. januar åpen høring om korrupsjonspåstandene. (©NTB)