Gåselever i flere varianter. Denne delikatessen, som inngår i Frankrikes "gastronomiske arv" , står nå i fare for å bli forbudt i EU.  

Foto

Au revoir Foie Gras

Publisert: 13. august 2015 kl 11.16
Oppdatert: 13. august 2015 kl 11.16

Et forbud har vært utredet i EU i snart 10 år, men det er først de senere årene at det har begynt å få vind i seilene under påtrykk fra dyrevernallianser, flere grønne politikere og en stadig mer skeptisk  opinion, som anser dette som ser dyreplageri. For opinionen er nå i stadig sterkere grad på dyrenes side. For få år siden ble for eksempel tyrefekting forbudt i Catalonia i Spania, som regnes som Spanias mest velstående og moderne region, og resten av Spania står nå for tur. I Norge innførte Norgesgruppen, Norges største handelshus innenfor dagligvare, totalforbud mot salg av gåselever for to år siden etter påtrykk fra forbrukere, som startet en kampanje på sosiale medier. USA innførte importforbud av europeisk gåselever for noen år siden. Gåselever er generelt lite brukt på norske topprestauranter.  

Selv om produksjonen av gåselever foregår i flere andre EU-land, spesielt Spania og Ungarn, er det Frankrike som er «sjefforvalter» av denne historiske delikatessen, som er særlig populær oppunder jul i en rekke varianter. Den kan både stekes fra rå tilstand og serveres med enkelt tilbehør, men det mest vanlige er bearbeidet i posteier og pateer.

Produksjonen av foie gras er omstridt fordi man tvangsforer levende gjess eller ender med mais, slik at leveren blir ekstra stor og fet. Gjessene går for øvrig fritt ute og oppdretterne mener de lever et godt liv. Produksjon av en rekke andre luksusmatvarer, som Pata Negra-skinke i Spania, er med årene blitt stadig mer dyrevennlig. Det er allmenn enighet om at anstendig dyrehold skaper bedre produkter og slike høyere pris. Men produksjonen av gåselever, slik den blir praktisert, er nå ulovlig i mer enn et dusin land i Europa, blant annet i Storbritannia, hvor den anses som brutal og unødvendig.

I følge Politico har parlamentsmedlemmer fra hele det politiske spekteret den siste tiden arbeidet for å forby gåselever på alle restauranter, cafeer og kantiner som administreres av EU i hele EU-sonen, inklusive de i Strasbourg i Frankrike, som regnes som gåseleverens hjemby.  

Keith Taylor, parlamentsmedlem for De grønne fra Storbritannia, sendt i mars i år et brev til president i Europaparlamentet, Martin Schulz, undertegnet av 36 parlamentsmedlemmer fra flere partigrupper som går inn for å forby salg av gåselever på EUs egne områder.

«Produksjonen av foie gras påfører enorm lidelse på ender og gjess», står det i brevet. «Den vitenskapelige konsensus er helt klar på dette - det er umulig å produsere foie gras humant.»

Allerede i fjor formanet de president Schulz om å fjerne gåselever fra julemenyen.

Saken fortsetter under annonsen

Gastronomisk arv

Men i Frankrike er mat også kulturarv og produktet er beskyttet av fransk lov som sier at dette er en del av landets «gastronomiske arv.», noe som støttes helhjertet av franske parlamentsmedlemmer. De anfører også at produksjonen av gåselever er en blomstrende industri som genererer 50.000 arbeidsplasser i EU.

-Jeg vil forsvare foie gras for alt det er verdt, sier Elizabeth Morin-Chartier, et fransk parlamentsmedlem til Politico. -Vi er ikke så dumme at vi vil støtte opp om å fornærme ett av Frankrikes mest verdifulle kulturminner.

Et annet fransk parlamentsmedlem, Virginie Rozière, hevder at det vil være vanskelig å forby noe som har blitt en «uunngåelig ambassadør for vår kulinariske fortreffelighet på vårt kontinent». Hun mener at dette mangfoldet må bevares i EU, som har plikt til å respektere tradisjonelle produkter fra alle medlemslandene.