Ap-utvalg vil øke alkoholprisene

Publisert: 9. januar 2015 kl 07.57
Oppdatert: 9. januar 2015 kl 07.57

Aps helsepolitiske talsmann Torgeir Michaelsen sier i dagens Klassekampen at han, og et partiutvalg, ønsker en ny alkoholpolitikk for partiet. De viktigste punktene vil her være en avvikling av taxfree-ordningen, eventuelt at Vinmonopolet tar over, og at alkoholprisen skal øke minst like mye som den årlige pris- og lønnsindeksen. 

- Vi ser for oss at alkoholprisene, ikke bare avgiftene, justeres i takt med lønnsveksten etter hvert oppgjør.Hensikten er ikke å gjøre alkohol dramatisk mye dyrere, men at prisen holder tritt med andre priser i samfunnet, sier Michaelsen til avisen.

Grunntanke under press

Helsepolitikeren mener det har skjedd noe fundamentalt i hvordan man ser på alkoholpolitikken og salget av alkohol i norsk politikk de siste årene, og at det med det er visse sentrale prinsipper som står under press. 

- En grunntanke i norsk alkoholpolitikk er at alkohol er en særegen vare som må omsettes på en egen måte. Det premisset er under kraftig press i dag, sier han.  

Mye av hovedtanken bak forslagene er at Vinmonopolet må styrkes for framtiden. Han mener det er flere utviklingstrekk i samfunnet i dag som gjør at Vinmonopolets tidligere suverene posisjon står under press. 

- Vi reiser mye mer enn før, og i tillegg er taxfreekvotene økt kraftig. Det skaper betydelige utfordringer for vinmonopolet når taxfreesalget overtar stadig mer av omsetningen, sier Michaelsen til Klassekampen. 

Saken fortsetter under annonsen

Jubel fra KrF

KrF-leder Knut Arild Hareide er godt fornøyd med at Ap nå ser ut til å gjøre felles sak med KrF i kampen mot alkoholrelaterte skader i befolkningen. Han ønsker Arbeiderpartiet velkommen etter, og understreker at KrF har vært enige i disse punktene lenge.  

- Arbeiderbevegelsen og kristenfolket har kjempet felles sak på dette feltet i generasjoner. De siste tiårene har denne alliansen stått svakt, men det er veldig bra om vi nå kan finne sammen igjen, sier han. 

Han legger heller ikke skjul på at dette lett kan tolkes som et frieri fra venstre til sentrum. 

- Jeg ser ikke bort fra at Ap vet at dette er et viktig felt for KrF, sier han.