– Som for vannkraften, oljen og gassen må vi hegne om det nasjonale eierskapet til fisken, sier Jonas Gahr Støre. 

Foto

Jon Olav Nesvold / NTB Scanpix

Ap vil hegne om fiskeripolitikkens bærebjelker

Publisert: 14. august 2015 kl 08.47
Oppdatert: 11. november 2021 kl 11.22

Partileder Jonas Gahr Støre vil verken endre prinsippet om en fiskereid flåte, rokke ved omsetning med minstepris gjennom fiskesalgslag eller fjerne aktivitets- og leveringsplikt.

– Vi vil hegne om fiskesalgslagsloven, deltakerloven og havressursloven. Dette er et viktig bindingsverk, der mange elementer henger sammen, sier Støre til NTB etter å ha presentert partiets fiskeripolitiske plattform i Svolvær torsdag.

Bastant motstand

Det er disse elementene flertallet i det såkalte Sjømatindustriutvalget foreslår å fjerne overfor fiskeriminister Elisabeth Aspaker (H). Hun har flere ganger uttalt at hun er villig til å snu alle steiner for å få bedre lønnsomhet også på land.

– Fiskeriministeren har varslet en stortingsmelding, men ikke konkludert. Men med dette sier vi klart fra hvor vi står. Hvis det kommer forsøk på å sette dette i spill, vil de møte bastant motstand fra Arbeiderpartiet, sier Støre.

Andre spor

Han sier Arbeiderpartiet vil øke lønnsomheten i fiskeindustrien langs andre spor enn å svekke lovene som utgjør grunnpilarene i fiskeripolitikken. Den fiskeripolitiske plattformen tar til orde for å gi ekstrakvoter til fartøy som inngår helårsavtaler om levering til industrien.

Saken fortsetter under annonsen

– For å sikre helårsarbeidsplasser langs kysten, vil Ap ha tiltak for å øke bruken av fryst råstoff, sier partiet fiskeripolitiske talsperson, Inga Heggø i en pressemelding.

Nasjonalt eierskap

Støre advarer mot å rokke ved det nasjonale eierskapet til fisket. Dette kan utfordres dersom industri med utenlandske eiere får lov til å eie fiskekvoter. Støre viser til at Norge gjennom EØS-avtalen har fått aksept for de norske begrensningene i eierskapet.

– Hovedregelen i deltakerloven sier at retten til å eie fiskefartøy er forbeholdt aktive fiskere som er bosatt i kystnære strøk. Dette er grunnlaget for at Norge har fått rett til restriksjoner på utenlandsk eierskap. Derfor vil det være veldig uklokt å endre deltakerloven som kan bety at denne retten til å ha regler mot utenlandsk eierskap går tapt, sier Støre til NTB.