Ap-partileder Jonas Gahr Støre taler under Arbeiderpartiet sitt landsmøte i Folkets Hus lørdag.

Foto

Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix

Ap går inn for frivillig sammenslåing og regioner

Publisert: 20. april 2015 kl 09.56
Oppdatert: 20. april 2015 kl 09.56

Aps landsmøte vedtok i helgen å ikke gå inn for tvangssammenslåing av kommuner. Mens de i partiprogrammet for perioden 2013-2017 het at ingen enkeltkommuner skal kunne stanse endringer i kommunestruktur som er hensiktsmessig ut fra regionale hensyn. Det øker sjansene for at regjeringens kommunereform blir midre omfattende. 

Førsteamanuensis ved UiO, Jan Erling Klausen sammenligner med andre nordiske lands kommunereformer. I Danmark ble 278 kommuner redusert til 98 fordi man hadde gjort et grundig politisk forarbeid. I Norge dannes det politiske grunnlaget samtidig med at reformen er i gang. I Finland ble kommunene redusert med 126 kommuner, fra 446 til 320.

– Reformen var veldig omstridt, og sammenslåingene frivillige. Evalueringen av den finske reformen var at den var rotete og ga asymmetriske utfall. Nå kan du si at det finske scenarioet har rykket nærmere enn det danske, sier Klausen til Nationen.

Professor ved UiB, Frank Aarebrot sier til avisen at dersom han var kommunalminister, ville han skynde seg å få reformen i land. 

– Hvis regjeringen blir sittende fram til neste stortingsvalg, kan det tenkes at sammenslåingene har kommet godt i gang. Men de vil ikke være gjennomført. Hva vil regjeringen gjøre da? Oppfordre kommunene til å splitte seg igjen? Det tror jeg ikke, selv om Ap og Sp styrer sammen. Ap-vedtaket gjør at reformen blir mer av et hasteprosjekt for regjeringen, sier Aarebrot til Nationen.

Uttalelsen fra landsmøte (se tekstboks under) omtaler også forslaget om å styrke regionene. Partiet er positiv til en gjennomgang av den regionale strukturen og støtter prosessene på Vestlandet og i trøndelagsregionen.

Folket på glid

Saken fortsetter under annonsen

Samtidig er det tegn til at folket begynner å like tanken på færre kommuner. 

I en meningsmåling som Sentio har gjort for Nationen svarer 47 prosent av de spurte ja på spørsmålet om de ønsker at egen kommune skal slås sammen med en av nabokommunene. Det er opp fra 36 prosent for to år siden. 

Mest negative til sammenslåing er folk i Oslo. Der vil kun 27 prosent slå seg sammen med naboen. Mest positive er folk i de mellomstore byene (5 000 - 50 000 innbyggere). Og de velgerne som er aller mest på glid, stemte på Senterpartiet ved forrige stortingsvalg.

– Vi er for sammenslåing der de som bor i kommunen finner det fornuftig, og i de velykkede sammenslåingene har ønsket vært lokalt, og de har fått tid til å gjennomføre prosessen, sier partileder i Sp, Trygve Slagsvold Vedum til Nationen.

 

Dette ble vedtatt på Aps landsmøte 

Uttalelse: Vi skal videreutvikle en god skole, en trygg eldreomsorg i et moderne og framtidsrettede lokalsamfunn. Vi vil ruste kommunene for framtida gjennom en god og sunn kommuneøkonomi, hensiktsmessig organisering og kompetanse.

Kommuneøkonomi

Arbeiderpartiet vil:

  • Øke overføringene til kommunene
  • Sikre et inntektssystem som gir en rettferdig fordeling og et likeverdig tjenestetilbud mellom kommunene.
  • Kompensere årets skattesvikt i kommunene
  • Gå i dialog med kommunesektoren for å finne løsninger for pensjonskostnader og opparbeidede store premieavvik i kommunene.

Organisering

Arbeiderpartiet mener det er fornuftig med endringer i kommunestrukturen. Derfor bør alle kommuner vurderer hvilke kommunegrenser som er best egnet for å løse oppgavene i framtida. Innbyggere, organisasjoner og ansatte må involveres i denne prosessen. Vi vil respektere svarene man finner lokalt. Sammenslåing av kommuner skal baseres på frivillighet.

Dersom man konkluderer med at kommunene er best tjent med sammenslåing skal staten stimulere positivt til dette gjennom gode ordninger.
Arbeiderpartiet vil fordele oppgaver mellom stat, regionalt folkevalgt nivå og kommunene etter følgende prinsipper:

  • Sikre best mulig tjenester til befolkningen
  • Styrke demokratiet ved at beslutningene skal tas nærmest mulig dem det gjelder, på en mest mulig effektiv og ubyråkratisk måte
  • Vi skal samle det vi må, og desentralisere det vi kan
  • Politisk skjønn som skal utøves i kommuner og fylker bør i størst mulig grad foretas av lokale folkevalgte organer
  • Bevare prinsippet om at alle kommuner skal ha ansvar for de samme oppgavene, for å sikre likeverdige tjenester, like demokratiske rettigheter, minst mulig byråkrati og en oversiktlig forvaltning. Vi ønsker ikke A- og B-kommuner

Skoler er en av de viktigste samfunnsoppgavene som kommunene og fylkeskommunene har ansvaret for. Da må de som skoleeiere også ha myndighet til å bestemme hvordan skolestrukturen skal være.

Derfor vil Arbeiderpartiet at kommunene må ha rett til å stoppe opprettelse av nye privatskoler som ikke er religiøse eller pedagogiske alternativer, eller på annen måte er hjemlet i dagens privatskolelov.

I tråd med privatskoleforliket mellom Ap, KrF, SV og Sp må man kunne ta hensyn til den offentlige skolestrukturen og behovet for skolen ved behandling av søknader, også for skoler som er religiøse eller pedagogiske alternativer.

Arbeiderpartiet vil også sikre at videregående opplæring fortsatt skal være et fylkeskommunalt ansvar, og ikke overføres til enkeltkommuner.

Arbeiderpartiet mener den kommunale skatteinnkrevingen er effektiv, brukerorientert og at den gir viktig styringsinformasjon til lokale beslutningstakere. Arbeiderpartiet vil beholde systemet med lokal skatteinnkreving, både ansvaret og den praktiske innkrevingen. 

Den viktigste ressursen i kommunen er menneskene som jobber der. Det er kommunenes ansvar å organisere de kommunale tjenestene på en måte som gjør dem enda mer attraktive som arbeidsplass.

Vi vil ha de beste fagfolkene nærmest innbyggeren, og vi vil som arbeidsgivere motarbeide en utvikling mot mer midlertidighet og en løsere tilknytning til arbeidslivet for flere. 
Arbeiderpartiet vil derfor gjennomføre en kompetansereform i kommunene. Vi ønsker at kommunene skal være lærende organisasjoner hvor de ansatte holder seg faglig oppdatert gjennom målrettede fagkurs og sertifiseringer, og at refleksjon over egen praksis er en naturlig del av arbeidshverdagen.

Reformen må utformes, gjennomføres og finansieres i tett samarbeid mellom kommunene, de ansatte og staten. 
Arbeidet må bygge på:

  • En forventning til arbeidstakerne om at de skal holde seg faglig oppdatert
  • En forventning til kommunen som arbeidsgiver om at den skal tilrettelegge for faglig utvikling og etter- og videreutdanning
  • Tett kontakt mellom kommunene og forsknings- og utdanningsinstitusjonene

Regioner

I Norge er det behov for sterke regioner underlagt direkte folkevalgt styring som kan ta et regionalt lederskap i samarbeid med kommuner, næringsliv og statlig forvaltning.

Regionene skal ha et klart definert ansvar og myndighet for de oppgaver/sektorer som er viktige for den regionale utviklingen, og for samordningen av disse oppgavene med kommunenes og statens virksomhet i regionen.

Arbeiderpartiet ønsker sterkere regioner ved å legge flere oppgaver under regional folkevalgt styring. Statens ulike regionale organiseringer skal gjennomgås med sikte på bedre samordning med regionalt folkevalgt nivå, og overføring av statlige oppgaver til regionale nivåer som krever regionalt politisk skjønn.
Sterkere regioner, under folkevalgt ledelse, kan overta og ivareta et helhetlig regionalt ansvar innen:

  • samferdsel, herunder Statens vegvesens regionapparat/fylkesavdelinger knyttet til fylkesveiene
  • Næringsutvikling, herunder eierskap til Innovasjon Norge med fortsatt regionale styrer, styrking av regionale utviklingsmidler og styrking av regionale forskningsfond
  • Distriktsutvikling, herunder regionale landbruksoppgaver
  • Regionale klima- og miljøoppgaver
  • Internasjonalisering
  • Fordeling av skjønnsmidler til kommunene, samt andre relevante prosjektmidler

Arbeiderpartiet vil utrede og vurdere ny ansvarsfordeling og finansiering mellom stat, regioner og kommuner på kulturområdet. 
Flere av oppgavene kan løses bedre ved en annen regional organisering en dagens. Derfor er Arbeiderpartiet positive til en gjennomgang av den regionale strukturen. Arbeiderpartiet vil støtte opp om frivillige, regionale initiativ til endringer i strukturen.
Arbeiderpartiet vil sikre en bedre og mer samordnet planlegging og styring i hovedstadsområdet. Oslo og Akershus bør inngå i en felles region for hovedstadsområdet.

Det vises til at det også pågår andre prosesser på Østlandet, noe Arbeiderpartiet stiller seg positive til. Hele eller deler av Vestlandet bør inngå i en større folkevalgt region. Også i Trøndelag er det i gang prosesser hvor man jobber med en felles, styrket region.

Arbeiderpartiet er positive til dette.

Kilde: Arbeiderpartiet

 

Saken fortsetter under annonsen