Anundsen ville inngå avtale med KrF og Venstre og dermed unngå å bli konfrontert med mistillitsforslag, ifølge Dagsavisens kilder.

Foto

Trond Reidar Teigen / NTB scanpix

Anundsen slipper unna mistillit i asylbarnsaken

Publisert: 25. mars 2015 kl 10.05
Oppdatert: 25. mars 2015 kl 10.05
Innstillingen fra Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité ble klar tirsdag. Arbeiderpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Senterpartiet vil fremme mistillitsforslag mot Anundsen, men får altså ikke med seg Kristelig Folkeparti og Venstre. Sammen med Miljøpartiet De Grønne vil de to sentrumspartiene i stedet at Stortinget skal gi uttrykk for kritikk av statsråden, et såkalt daddelforslag.

Høyre og Fremskrittspartiet støtter verken mistillit eller kritikk av Anundsen.

– Får ikke konsekvenser

Ifølge saksordfører Bård Vegar Solhjell (SV) stiller KrF, V og MDG seg bak så godt som all kritikken som kommer fram i innstillingen.

– Det er ingen diskusjoner om det saklige innholdet. Jeg synes det er vanskelig å forstå at det ikke skal få større konsekvenser. Men det er hensynet til regjeringssamarbeidet som går foran, sier han til NTB.

Når kontrollkomiteens innstilling skal behandles i plenum, vil mistillitsforslaget falle. Ap, SV og Sp kan da subsidiært stemme for eller mot KrF, V og MDGs forslag om sterk kritikk av Anundsen. Solhjell sier SV ikke har tatt stilling til hvordan de vil stemme subsidiært.

Jette Christensen (Ap) gjør det klart at de holder fast ved sitt standpunkt: Partiet har ikke tillit til Anundsen.

Stortingsgruppen har ikke diskutert hva de vil gjøre når mistillitsforslaget faller.

– Eventualiteter redegjør vi for i salen, skriver hun i en tekstmelding til NTB.

Tilbakevirkende?

I merknadene til kontrollkomiteens innstilling skriver Venstres Abid Raja at han «tar det for gitt at statsråden snarest iverksetter tiltak som sikrer disse barna».

KrF og Venstre krever at asylbarna som ble sendt ut i fjor høst, får sakene sine behandlet på nytt etter den nye asylforskriften som kom i desember.

KrF-leder Knut Arild Hareide stilte før helgen krav om at Anundsen må «rydde opp» for å gjenreise tilliten.

Men partileder Siv Jensen sier Frp er uenig i at reglene skal få tilbakevirkende kraft.

Asylavtale

Bakgrunnen for saken er at regjeringspartiene og de to samarbeidspartiene V og KrF høsten 2013 inngikk en avtale om at hensynet til barns beste skal tillegges større vekt når søknader om opphold vurderes. Spesielt skulle det komme asylbarn som har vært her lenge til gode.

Men Bergens Tidende kunne i desember avsløre at budskapet aldri nådde politiet. Avisen fant også at det ble sendt ut flere lengeværende asylbarn i fjor høst enn tidligere.

Først 5. desember i fjor ble regjeringen, KrF og V enige om en ny forskrift der hensynet til barnas behov skal vektlegges sterkere. (©NTB)

– Anundsen ville inngå avtale for å unngå mistillitsforslag

I bytte mot å la være å stille mistillitsforslag mot justisminister Anders Anundsen (Frp), skulle Kristelig Folkeparti og Venstre få gjennomslag for å gjennomgå sakene til lengeværende asylbarn som ble sendt ut i fjor høst, skriver Dagsavisen.

Avisen får dette bekreftet fra sentrale kilder i flere politiske partier på Stortinget.

– Han la fram en deal om asylbarna. Anundsen sa at hvis han gjorde dette, ville han at det ikke skulle komme mistillit eller noe daddel-forslag, sier en kilde til Dagsavisen.

Anundsen har fått mulighet til å gi tilsvar til saken. Hans politiske rådgiver André Kolve (Frp) i Justisdepartementet har gitt et skriftlig svar:

– Jeg har selvsagt ingen kommentar til slike påstander, skriver Kolve.

Anundsens forslag til avtale mellom ham selv og støttepartiene ble lagt fram under et forhandlingsmøte tidligere i vinter, ifølge avisen. Forslaget gikk ut på at KrF og Venstre skulle droppe mistillitsforslag mot Anundsen.

KrF og Venstre skulle til gjengjeld droppet et såkalt daddel-forslag, det vil si «sterk kritikk» av Anundsen, og de to støttepartiene skulle begrense sin kritikk til merknadene i kontrollsaken. Som takk skulle Anundsen angivelig revurdere asylsakene til lengeværende barn som ble sendt ut siste halvår i fjor etter den nye asylforskriften. (©NTB)

 

Saken fortsetter under annonsen