Anundsen er under hardt press

Publisert: 15. januar 2015 kl 08.29
Oppdatert: 15. januar 2015 kl 09.13

Det har brygget opp til storm rundt justisminister Anders Anundsen de siste dagene. I går nådde isfronten mellom sentrumspartiene og den blåblå regjeringen en foreløpig kulderekord da KrF-politiker Hans Olav Syversen konfronterte Erna Solberg med det faktum at barnefamiliers uttransportering har blitt prioritert foran kriminelle asylsøkeres. Syversen mener dette er et brudd på asylavtalen mellom de blåblå og samarbeidspartiene. 

- Begeret er så fullt som det kan få blitt. Å prioritere å sende ut barnefamilier foran kriminelle asylsøkere er helt mot avtalen, sier Syversen til Dagsavisen. 

Også Venstre-leder Trine Skei Grande er tydelig på at de snart har sett seg lei på justisminister Anundsens politiske linje. 

- Anundsen bryter begge deler av vår avtale, som handlet om at kriminelle skulle fortere ut og lengeværende barn skulle få bli. Statsråden har en stor jobb å gjøre, sier hun. 

Det var Erna Solberg som i går måtte forsvare Anundsen i Stortinget. Der gikk hun langt i å angripe premisset for spørsmålene, og mente at det var sendt ut flere kriminelle enn noen gang før. Også Anundsen avviser kritikken av løftebrudd. 

- Det er en beskrivelse jeg ikke kjenner meg igjen i, sier han til avisen. 

Får også Krekar-kritikk

Saken fortsetter under annonsen

Samtidig får justisministeren også kritikk for sin håndtering av den såkalte Krekar-saken. I opposisjon gikk Anders Anundsen og andre Frp-politikere høyt ut på banen og lovet rask uttransportering av mulla Krekar, som blir ansett som en trussel mot rikets sikkerhet. Etter at han ble sluppet fri har det skjedd lite nytt i saken, noe som får blant annet Senterpartiets Jenny Klinge til å reagere. 

- Dette handler enkelt og greit om at vi har et stort parti som i alle år har brukt Krekar-saken til å få fram at de enkelt kan fikse problemet ved å sende han ut av landet. Nå, i regjering, er tonen en annen, sier Klinge til NRK.

Til VG sier Anundsen at han ikke er tilfreds med løsningen man har funnet i Krekar-saken. 

- I Krekar-saken skulle jeg ønske at vi allerede hadde på plass en løsning som gjorde at han kunne bli sendt ut av landet med en gang. Så lenge menneskerettighetene hindrer oss i det, vil en slik løsning vi nå vil få innført på generell basis være en god løsning. Alternativet under de rødgrønne var jo at disse personene fritt fikk gå og oppholde seg der de ville, det blir det nå slutt på. Det har vært utstrakt kontakt mellom norske og irakiske myndigheter for å få til en avtale om retur av Krekar innenfor de rammene menneskerettighetene setter. Dette arbeidet fortsetter med sikte på å få til en slik avtale, men det er krevende, sier han. 

Må stå skolerett

Det er heller ikke bare sentrumspartiene som har reagert på Anundsens håndtering av asylbarn-saken. Justisministeren må møte for kontroll- og konstitusjonskomiteen i åpen høring, og svare på om praksisen for uttransportering er endret. 

- Det er en rekke ubesvarte spørsmål, og ingenting i materialet har så langt underbygget at det ble innført en ny praksis for de lengeværende barna. Tvert imot, alt tyder på at praksisen fra 2013 ble videreført, sier Hans Fredrik Grøvan, KrFs medlem i kontroll- og konstitusjonskomiteen. 

Saken fortsetter under annonsen