Tidligere dansk statsminister Helle Thorning-Schmidt og Norges statsminister Erna Solberg.

Foto

AFP PHOTO / TOBIAS SCHWARZ

Analyse: Helle Thorning-Schmidt var ikke god nok

Publisert: 12. november 2015 kl 09.54
Oppdatert: 12. november 2015 kl 09.54

Historien om hvordan Jens Stoltenberg fikk toppjobben i NATO er etter hvert blitt godt kjent i Norge. Det er den samme historien for alle som ønsker toppjobber i det internasjonale organsisasjonslivet. Man sender ut noen følere, får noen som kjenner noen til å snakke for seg, samler diplomatisk støtte hos land man har et vennskapelig forhold til og møter opp til et intervju i hemmelighet dersom USA, Tyskland, Frankrike og Storbritannia måtte ønske det. Så er det bare å vente på at stormaktene skal bli enige om hvem som skal få topposten. 

Som regel er det slik at hvis man først er tatt inn til intervju, så er resten formalia. Sånn var det også for forhenværende dansk statsminister Helle Thorning-Schmidt. Eller det skulle man tro. Men der USA ga tommelen opp for Jens, har Helles beste venner sviktet henne i siste øyeblikk. 

Det mener i hvert fall den danske avisen på venstresiden, Politiken, i en analyse av hva som gikk galt da Thorning-Schmidt ble snytt for toppjobben som leder for FNs høykommissær for flyktninger UNHCR i går.

Redaksjonssjefen Jakob Nielsen spør seg hvordan det kunne skje at en politiker med et så fantastisk internasjonalt nettverk, hun har giftet seg med sønnen til tidligere britisk Labour-leder Neil Kinnock og Tony Blair er en av familiens private venner, kunne gjennomføre hele jobbprosessen - hun møtte til og med opp til intervju, uten å få jobben.

Han mener likevel svaret er klart: Den beste mannen fikk jobben. Onsdag valgte FNs generalsekretær Ban-Ki Moon å innstille italieneren Filippo Grandi. Han har mer erfaring med flyktninger og er en av de med mest ledererfaring i hele FN-systemet.

Som han skriver: "den forhenværende statsminister blev vejet og fundet for let."

Nielsen tror USA kan ha vært landet som satte foten ned. I dag er de den suverent største donoren til UNHCR med over seks milliarder dollar. 

Saken fortsetter under annonsen

I jobbsøkerprosessen slet Thorning-Schmidt med å forklare hvorfor hun var så hard mot flyktninger og nå ville jobbe for å hjelpe dem. Da hun var statsminister mistet flyktninger i Danmark retten til familiegjenforening det første året. Dessuten har president Obama på den ene hånden rost Tysklands håndtering av flyktningkrisen mens han har vært kritisk til land som Danmark som har vært restriktive.

Det gjenstår å se om dette er siste kapittel i historien om Helle Thorning-Schmidt. Hun er fortsatt ung, og det kan fortsatt dukke opp  en internasjonal toppjobb som passer henne bedre. 

Da vi gjorde et portrett av henne i forkant av det danske valget i år, konkluderte vi med at det ville bli et skjebnevalg. Danmark fikk riktignok ikke sin første regjering med Dansk Folkeparti, men Thorning-Schmidt røk ut.