Foto

Dreamstime.

Amazon vil betale forfattere for hver side som leses

Publisert: 24. juni 2015 kl 15.24
Oppdatert: 29. juni 2015 kl 08.54

Bøker var den opprinnelige «dele økonomien» –  Benjamin Franklin grunnla det første amerikanske bibliotek før det fantes noe USA å grunnlegge det i, skriver Bloomberg News.

Nettbokhandler-giganten Amazon har allerede brakt bøkenes deleøkonomi et langt steg videre med sin «Kindle Unlimited» – en tjeneste som lar deg låne og lese et visst antall bøker om gangen. Forfattere som deltar i programmet blir betalt i henhold til hvor populære bøkene deres er.
Nå tar Amazon denne modellen inn i det 21.- århundret, mener Bloomberg. Nå får ikke forfatteren betalt etter hvor mange som låner bøkene hennes, men etter hvor mange sider som faktisk leses av de ulike bøkene.

Dette vil ikke påvirke de bøkene som Amazon selger direkte, bare de bøkene som er lånt gjennom Kindle Unlimited.
Like vel. Dette er litterær nytenkning.

Og kanskje ikke noen en dårlig idé, heller, skriver Bloomberg. Det løser noen praktiske problemer med det gamle systemet, som at de som skrev en kort novell får samme lønn som fyren som brukte mange år på å skrive en 500-siders monsterroman.

Men det vil også være uunngåelig at det nye betalingssystemet for Amazons lånetjeneste på sikt vil påvirke hvordan forfattere skriver for Kindle Unlimited. Og dersom dette blir en større del av bokmarkedet, betyr det at alle som ønsker å skrive en bok vil ha sidebetaling i bakhodet.

Tenk deg Thomas Pikettys «Kapitalen i det tjueførste århundre». Boken ble en stor bestselger. Men det er et faktum at mange som kjøpte boken ikke på langt nær har lest hele. Boken er omtalt som verdens mest solgt, og minst leste bok.

Folk flest har lest innledningen. Eller de har lest artikler av folk som har lest innledningen.

Det er den slags bok som folk liker å bli sett å lese, eller å tro at de vil lese. Vi har tidligere lest om Pikettys lesere – at de i gjennomsnitt gir opp på siden 26.

Saken fortsetter under annonsen


Så hva vil skje dersom det blir en utbredt trend at forfattere får betalt for hver side som leses?

Bloomberg lister opp noen mulige konsekvenser:

  • Seriøse bøker og faglitteratur kan muligens få et oppsving, da terskelen for å søke ny kunnskap blir mindre – billigere.
  • Problemet er at sannsynligheten for at folk vil lese ut de tunge bøkene de låner ikke blir større, snarere tvert om. Hvis du betaler 400 kroner for en bok, prøver du for syns skyld å pløye deg igjennom. En bok du låner digitalt er lettere å kaste fra seg.
  • .Forfattere vil kjempe to motstridende fristelser: fristelsen til overdrive historiene sine, noe som kanskje ikke er helt greit for fagprosaens del.  Skjønnlitterære forfattere vil fristes til å gjøre sine bøker så lesbare og lettleste som mulig, slik at folk vil lese absolutt alt de skriver.
  • Så da blir det kanskje mer litteratur av typen tåreperse og thriller. Bøker som alle er page-turners, der helten står i konstante dilemmaer og trøblete situasjoner uten noen umiddelbar løsning. Du må alltid lese videre for å finne svar. Kanskje til den aller siste siden.
  • Detaljerte miljøskildringer, psykologiske dypdykk og annet litterært "«langhalm» blir det mindre av. Det blir som på nettets tidlige år – økt produktivitet, men mindre kvalitet.
  • Sannsynligvis vil de fleste forfattere få lavere inntekter – og de vil ikke kunne kompensere for inntektsfallet med mer live-opptredener slik som rockestjerner kan.
  • Konklusjonen for den seriøse delen av litteraturen kan bli: Romanen dør, novellen gjenoppstår. Men kan noen skrive korte og gode noveller lenger da?