Amazon vil betale for hver leste side

Publisert: 17. september 2015 kl 17.00
Oppdatert: 29. desember 2017 kl 12.18

I den opprinnelige «deleøkonomien», lenge før den digitale tid, handlet det tidlig om bøker. Benjamin Franklin grunnla det første amerikanske bibliotek før det fantes noe USA å grunnlegge det i, kan vi lese hos Bloomberg News.

Nettbokhandler-giganten Amazon har brakt bøkenes deleøkonomi et langt steg videre med sin «Kindle Unlimited» – en tjeneste som lar deg låne og lese et ubegrenset antall bøker, så lenge du betaler et månedabonnement til rundt hundrelappen. Det er ingen norsk versjon av tjenesten, men på Amazon.com skryter selskapet av at de har over 800 000 titler å tilby den leseglade abonnent. Forfattere som deltar i Kindle Unlimited må imidlertid forholde seg til en helt ny betalingsmodell. De blir nå betalt i henhold til hvor populære bøkene deres er.

For den 1.juli var den nye modellen et faktum. Nå får ikke forfatteren lenger betalt etter hvor mange som låner bøkene hennes, men etter hvor mange sider leserne faktisk leser i de ulike bøkene, melder Bloomberg News.

Dette vil ikke påvirke de bøkene som Amazon selger direkte, bare de bøkene som er lånt gjennom Kindle Unlimited. Men likevel, dette er litterær nytenkning.

Kan endre litteraturen

Og kanskje er det ikke noen en dårlig idé, heller, filosoferer Bloomberg. Det løser noen praktiske problemer med det gamle systemet, som at de som skrev en kort novelle får samme lønn for strevet som fyren som brukte mange år på å skrive en 500-siders monsterroman.

Men på sikt er det ikke unaturlig hvis det nye betalingssystemet for Amazons lånetjeneste vil påvirke hvordan forfattere skriver for Kindle Unlimited. Og dersom dette blir en større del av bokmarkedet, kan det igjen bety at mange av dem som ønsker å skrive en bok vil ha tanken om sidebetaling i bakhodet mens de skriver. Hvis leseren ikke gidder å lese mer en fjerdedel av boka, får forfatteren betalt for bare en fjerdedel av de sidene hun har forfattet.

Saken fortsetter under annonsen

Bøker i faresonen

Selv kjente forfattere kan komme til å få kjenne på konsekvensene av den nye modellen med sidebetaling. Tenk deg eksempelvis Thomas Pikettys «Kapitalen i det tjueførste århundre». Det var noe så sjeldent som en fagbok i økonomi som «alle» snakket om. Boken ble en stor bestselger. Men det er et faktum at mange av dem som kjøpte boken ikke på langt nær har lest hele. Boken er omtalt som verdens mest solgte, og minst leste bok.

Folk flest har lest innledningen. Eller de har lest artikler av folk som har lest innledningen.

Det er en type bok folk tror de vil lese. Det er en bok folk liker at andre ser at de leser. Men vi har tidligere lest om Pikettys lesere at de i gjennomsnitt gir opp på siden 26.

Mulige konsekvenser

Så hva vil skje dersom det blir en utbredt trend at forfattere får betalt for hver side som leses? Bloomberg lister opp noen mulige konsekvenser:

Seriøse bøker og faglitteratur kan muligens få et oppsving, da terskelen for å søke ny kunnskap blir lavere og billigere. Problemet er at sannsynligheten for at folk vil lese ut de tunge bøkene de låner ikke blir større, snarere tvert imot. Hvis du betaler 400 kroner for en bok, prøver du for syns skyld å pløye deg igjennom. En bok du låner digitalt blir det nå lettere å kaste fra seg. Forfattere vil kjempe to motstridende fristelser: fristelsen til overdrive historiene sine, noe som kanskje ikke er helt greit for fagprosaens del. Skjønnlitterære forfattere vil fristes til å gjøre sine bøker så lesbare og lettleste som mulig, slik at folk vil lese absolutt alt de skriver. Så da blir det kanskje mer litteratur av typen tåreperse og thriller. Bøker som alle er page-turners, der helten står i konstante dilemmaer og trøblete situasjoner uten noen umiddelbar løsning. Du må alltid lese videre for å finne svar. Kanskje til den aller siste siden. Detaljerte miljøskildringer, psykologiske dypdykk og annen litterært ««langhalm» blir det mindre av. Det blir som i nettets tidlige år; økt produktivitet, men mindre kvalitet. Sannsynligvis vil de fleste forfattere få lavere inntekter, og de vil ikke kunne kompensere for inntektsfallet med flere live-opptredener slik rockestjerner kan. Konklusjonen for den seriøse delen av litteraturen kan bli: Romanen dør, novellen gjenoppstår. Og da blir spørsmålet: Hvem er i stand til å skrive de korte, men virkelig gode novellene?

Saken fortsetter under annonsen

Kritiske røster

Det var kritiske røster på banen i musikkbransjen da den digitale utviklingen gjorde det mulig for publikum å håndplukke låter istedenfor å måtte ta til takke med et helt album. Musikkbransjen var treg med å få på plass nye modeller for betaling av digital musikk, noe som gjorde det lettere for pirataktører å få fotfeste.

Ifølge avisen The Telegraph er det da også forfattere som har reagert på den nye modellen med forferdelse. Andre har stilt spørsmål ved personvernet. Hvor mye informasjon om leserne samler egentlig Amazon inn for å en slik modell til å rulle og gå? Vil vi at Amazon skal vite akkurat hva, og hvordan, vi leser?

Andre avisen har vært i kontakt med, er positive, og viser til det fornuftige i at leserne betaler for det de faktisk vil ha. Intet mer.

Standardisert telleverk

Amazon later for øvrig til å tro at modellen kan åpne for forfatterjuks. Det kan jo hende at noen kortskrivende forfattere prøver seg på triks som å øke skrifttypen. Eller hva hvis de legger inn flere mellomrom slik at teksten plutselig strekker seg over mange flere sider? Dette vil i den nye modellen vil gi dem bedre betalt.

Amazon har gjort sitt for å sikre seg, forteller The Telegraph. De har rett og slett utviklet et standard sidetelleverk som teller sider ut fra en gitt skrifttype, en gitt skriftstørrelse og gitte linjeskift.

Saken fortsetter under annonsen

For slik skal litteraturen nå telles.