Spillet Angry Birds fascinerer spillere verden over. Teknologi fra spillenes verden kan ha  positive effekter i arbeidslivet, mener fagfolk fra IMD. 

Foto

ID 24610234 ©  | Dreamstime.com

5 grunner til at spillteknologi kan fungere i arbeidslivet

Publisert: 12. august 2015 kl 10.15
Oppdatert: 12. august 2015 kl 11.07

For å ha sagt det først som sist. Dette handler ikke om ledere og ansatte som sitter og spiller de tradisjonelle dataspillene på kontoret. Det handler om å overføre teknikker fra dataspill, deriblant Angry Birds og Candy Crush, til arbeidslivet. Det fastslår IMD-professor Shlomo Ben-Hur og konsulent Nik Kinley i et innlegg på nettsidene til handelshøyskolen IMD.

Ett eksempel på bruk av spillteknikker i arbeidslivet, er opplæringsprogrammer. Her kan det være  lagt inn poengsystemer og muligheter til å oppnå nivåer og ulike typer "medlemskap" etter hvor dyktig man blir. Slik man kjenner det fra spillenes verden.

Spillteknikk kan trigge ulike sider av motivasjonen, hevder Shlomo Ben-Hur og Nik Kinley. Folk vil eksempelvis kunne følge sin egen fremgang i programmene og underveis se betydningen av det de gjør; det gir en form for kontroll. I artikkelen trekkes det frem fem grunner til at teknikker fra spillenes verden kan være gode verktøy i ledelse:

  • Du kan måle fremgang
  • Du kan markere/belønne måloppnåelse.
    Det må ikke være penger. Ros og offentlig anerkjennelse er også kraftfulle verktøy
  • Du kan bygge inn utfordringer og konkurranseelementer
  • Du kan skape sosiale bånd
    For eksempel ved å bygge inn kommunikasjonskanaler der folk kan hjelpe hverandre  og samarbeidsprosjekter som løses gjennom sosiale nettverk.
  • Du kan bruke historiefortelling
    Dataspill starter gjerne med historie som forteller hvorfor de skal spille spillet, om det handler om å redde fugler, eller noe helt annet. På arbeidsplassen handler historien om å fortelle hvorfor det du skal lære er viktig for helheten. 
Saken fortsetter under annonsen