3 grunner til at USA banker Europa i nyskaping

Publisert: 16. oktober 2015 kl 10.47
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.05

Den amerikanske tenketanken Brookings Institution har fått programleder for innovasjon i Verdensbanken Isfandyar Z. Khan til å forklare hvorfor det meste av nyskaping og utvikling - i hvert fall innen konsumerteknologi og IKT - for tiden skjer i USA og ikke i Europa. 

Khan mener det er snakk om tre store forskjeller mellom hvordan man gjør ting i USA og i Europa som forklarer hvorfor deleøkonomiens Justin Bieber, Uber, kommer fra San Francisco og ikke fra London.

1) Det amerikanske systemet er mer dynamisk. Når et teknologisk gjennombrudd eller en innovasjon fordrer ny regulering, vil konsumerrettighetsgruppene jobbe for å sørge for at det skjer. 

Khan peker på fenomenet folkefinansiering. Da dette vokste frem, gikk man resolutt til verks å regulerte markedet for å sikre investorene samtidig som man sikret at den nye finansieringsformen fikk rom til å vokse. 

At Europa består av like mange skattesystemer som medlemsland gjør heller ikke saken enklere, tror han. For eksempel fordyrer det saken for en investor som ønsker å investere i Europa at hun må balansere alle disse systemene, mens en investering i USA kun trenger å forholde seg til et skattesystem.

2) Frykt for å feile. 90 prosent av alle oppstarter går under. Khan påpeker at man i USA lærer av konkursen og ofte kommer seg raskt opp på gründerhesten igjen. Man erklærer seg konkurs og sletter all gjeld, og så er man klar for nye eventyr. 

I Europa følger det ofte flere konsekvenser med det å feile i næringslivet. For eksempel vil gjelden hefte ved deg som gründer lenge etter at selskapet har gått under i mange av landene. Dermed er frykten for å feile også mer utbredt i Europa.

Saken fortsetter under annonsen

3) Åpent sinn. Mens amerikanere kaster seg over det nye og spennende, er det som regel europeerne som avventer og er føre var. Khan peker på Safe-Harbour-dommen som nylig gjorde det ulovlig å sende europeernes data til servere utenfor kontinentet. Han mener den riktignok bedrer privatlivet til europeerne, men at dommen også vil være et hinder for digital innovasjon. 

Etter at Khan skrev dette for Brookings har han mottatt flere motstridende synspunkter. Selv om punktene over antagelig har et snev av sannhet i seg, kan det se ut til at programlederen for innovasjon i verdensbanken ikke har tatt høyde for i analysen sin at Europa ofte er mer innovative enn USA på mange områder utenfor Silicon Valley der innovasjoner er mindre synlige.

Kommentator VV London påpeker at innovasjon innen fabrikkering og moderne masseproduksjon, energi, luftfart, life science og logistikk kanskje er viktigere enn deling av taxi-turer, og at på disse områdene er det Europa som leder an. Han tror at selskaper som Uber sin synlighet i media er en grunn til at man ofte omtaler USA som så mye mer innovativ enn økonomiene i Europa, men stiller seg spørrende til hvorvidt det er riktig.