Foto

ID 31525187 ©  | Dreamstime.com

3 grunner til at du ikke når potensialet ditt

Publisert: 14. desember 2015 kl 10.51
Oppdatert: 14. desember 2015 kl 11.21

«Ingen er født med talent, slik vi typisk forstår begrepet, og det varierer hvor flinke vi er til å utvikle de trekkene og ferdighetene vi har som gjør at andre, på et senere tidspunkt, kaller oss for talenter.»

Dette skriver Tomas Chamorro-Premuzic, professor i forretningspsykologi ved University College i London og CEO i konsulentlselskapet Hogan Assessments, i et blogginnlegg hos Fast Company. Han mener at det å utvikle talent antagelig kan kokes ned til vår evne til å overvinne følgende tre nøkkelhindringer:

  • Lav selvinnsikt/selvbevisshet
    Fra psykologien vet man at mennesker, generelt sett, har dårlig innsikt i egne talenter, skriver Chamorro-Premuzic. Vi har jevnt over en tendens til å tro at vi er flinkere enn vi egentlig er. Men - jo mer talentfulle folk er, jo mer innsikt har de faktisk i sine egne begrensningser. Før man kommer så langt som til dette nivået, gjelder det imidlertid å være ydmyk, skal vi tro psykologen: Se etter kompetente mennesker som gir deg brutalt ærlige tilbakemeldinger. Det er ikke nødvendigvis enkelt å få slike tilbakemeldinger, men – det er her forbedringen begynner.
     
  • Svak motivasjon
    Hvis du er motivert til å lære, blir prosessen både mer effektiv og mer morsom. Problemet er, ifølge psykologen, at folk flest egentlig ikke vil det de sier de vil. De er ikke villige til å legge inn den innsatsen som skal til/ta de beslutningene som kreves/gjennomføre de handlingene som er nødvendige for å oppnå det de ønsker. Ekte motivasjon er ifølge Chamorro-Premuzic den aller viktigste faktoren for at man når sitt potensial.
     
  • Feil fokus
    Vi har noe i oss som ligger naturlig for oss, dette som psykologene kaller «personlighet». Hvis denne personligheten brukes i de rette omgivelsene - på rett sted, til rett tid - kan mye utvikling og adferdsendring skje. Å utvikle sitt fulle potensial er lettere hvis du fokuserer på ferdigheter som matcher personligheten din, konstaterer psykologen. Han gir imidlertid en liten advarsel med på veien. Det gjelder å ikke stirre seg fullstendig blind på sine sterke sider. Å bare dyrke sine sterke sider, uten å jobbe med de problematisk sidene av sin egen personlighet, kan være uheldig og noen ganger til og med farlig. 

 

 

 

Saken fortsetter under annonsen