13 millioner barn i Midtøsten får ikke skolegang
Blant annet inneholder den detaljerte fortellinger om elever og lærere som befinner seg midt i skuddvekslinger, klasserom som blir brukt som bomberom og barn som må krysse aktive frontlinjer for å kunne ta eksamen.
Håp og framtid knust
– Konfliktenes nedbrytende innvirkning kan kjennes av barn over hele regionen. Det handler ikke bare om den fysiske skaden mot skoler, men en hel generasjon skolebarns fortvilelse over å se deres håp og framtid bli knust, sier Peter Salama, UNICEFs regiondirektør for Midtøsten og Nord-Afrika.
I 2014 alene dokumenterte UNICEF 214 angrep mot skoler i Syria, Irak, Libya, Sudan, Jemen og Palestina. Særlig i Syria betaler skolene en «massiv pris» etter fire og et halvt år med borgerkrig.
Én av fire skoler er blitt stengt siden konflikten brøt ut, noe som har ført til at over to millioner barn har måttet slutte på skolen.
– Ser ikke på skolen som trygg
Under Israels militæroperasjon på Gaza-stripen i fjor sommer ble minst 281 skoler utsatt for ødeleggelser, åtte av dem ble totalødelagt, ifølge FN.
– Barna mine ble skadd på skolen. De så folk som manglet hender og bein, med skadde ansikter og øyer. De ser ikke lenger på skolen som et trygt sted, forteller tobarnsmoren Niveen fra Gaza i rapporten.
I Irak har kamphandlingene mellom regjeringsstyrker og IS hatt alvorlig innvirkning på skolegangen til minst 950.000 barn i landet, ifølge UNICEF. Blant annet har flere skoler blitt omgjort til tilfluktsrom for flyktninger, med opp til ni familier boende i hvert klasserom. (©NTB)