Tyskere på overtidstoppen

Publisert: 9. september 2014 kl 08.53
Oppdatert: 9. september 2014 kl 09.12

Ny statistikk fra EUs arbeidslivsinstitutt viser at tyskerne er blant de som jobber mest overtid i Europa. Mens den tyske arbeidsuken i teorien bare varer 37,7 timer jobber tyskerne i gjennomsnitt 40,4 timer i uken. Halvparten av denne overtidstiden er ubetalt, skriver Finansavisen. Den tyske arbeidsmarkedseksperten Holger Schäfer mener overtidsjobbingen er tyskernes svar på en lite fleksibel arbeidsmiljølov.

– I oppgangstider reagerer tyske bedrifter ikke umiddelbart med nyansettelser, på grunn av arbeidsmiljøloven. Istedenfor prøver man å håndtere flere oppdrag gjennom overtidsbruk, forklarer Schäfer til avisen Die Welt, ifølge Finansavisen.

Ber om å opprettholde retningslinjer

Den ungarske EU-kommisæren László Andor, som er kommissæren for arbeidslivsspørsmål, understreker at det er to ting som er viktig å tenke på for land med mye overtidsjobbing. 

– Det som i bunn og grunn er viktig er at hvert land bevarer sin konkurransekraft, samtidig som man overholder EUs retningslinjer for arbeidstid, understreker Andor.

Nordmenn med korteste arbeidsuker

Den samme statistikken viser at nordmenn er blant de med Europas korteste arbeidsuker. Mens den avtalte arbeidsuken er 37,5 timer jobber vi i gjennomsnitt 38,1 timer i løpet av en arbeidsuke. Imidlertid utgjør denne normalarbeidsuken mer arbeidstid enn det den gjennomsnittlige franskmann gjennomfører selv med overtid. Medregnet overtidsarbeid jobber nemlig franskmennene i gjennomsnitt 37,4 timer.

Saken fortsetter under annonsen