Foto

Shutterstock.com

Trender innen teambygging

Publisert: 8. mai 2014 kl 06.54
Oppdatert: 8. mai 2014 kl 09.36

Anne Thornley-Brown er leder i konsulentselskapet Executive Oasis International, som jobber med teambygging. På sin blogg forteller hun om det hun mener er kommende trender innen teambygging.

Her er noen av de trendene hun, basert på erfaring og etterspørsel etter aktiviteter, ser for fremtiden:

  • Gruppene vil fortsette å minske i størrelse
    Gruppene som skal utvikles blir stadig mindre. Bedriftene foretrekker grupper på 12–20 personer. Det kommer også forespørsler om aktiviteter til mindre grupper.

  • Budsjettene blir mindre
    Når gruppene som deltar på teambyggingsaktiviteter blir mindre i størrelse, minskes også budsjettene til aktivitetene

  • Det blir mindre tid til å lede gruppene og arrangere events
    Utviklingen går i retning av at det blir mer etterspørsel etter ad-hoc-aktiviteter og «på stedet-events».

  • Beslutningsprosessene vil ta mer tid
    Selv om bedriftene har bærekraftige budsjetter når de bestiller teambyggingsaktiviteter, tar beslutningene lenger tid. Dette kan resulterte i en kort tidsramme for implementering av aktiviteter, eller at de utsettes, på grunn av en forandring i bedriftens situasjon.

  • Det blir mer etterspørsel etter tilrettelagte programmer
    Standardiserte programmer vil ikke prege fremtiden. I stedet vil etterspørselen etter tilrettelagte programmer øke ytterligere. Bedrifter søker helt nye muligheter, uten å allokere budsjettet etter et tilpasset opplegg.

  • Bedriftene vil fortsette med å gjennomføre prosessene nærmere kontorene
    Bedrifter etterspør teambyggingsaktiviteter der hovedkontoret ligger eller i nærheten av avdelingskontorer. Dette er en av faktorene som driver etterspørselen for tilpassede simuleringer på nye steder.

  • Teambygging på stedet
    Når tid og budsjetter blir kuttet til beinet, vil flere bedrifter tilby hele eller deler av teambyggingsprogrammene i sine lokaler eller i kundenes lokaler. Om det gjøres riktig, med hovedvekt på grunnelementene i teambygging, kan det bli virkningsfullt.

  • Stadig mindre av teambyggingen vil bli outsourcet
    I et forsøk på å styre stramme budsjetter vil bedrifter gjennomføre flere aktiviteter i bedriftens lokaler. De kan velge å møtes noen få timer, for så å kalle det teambygging. Dette er ikke bare snyting av deltakerne, men kan i tillegg redusere læringspotensialet.

Velfungerende team får bedre resultater

For å få frigjort og tatt i bruk de ressursene teamet besitter, er det ikke nok å gjøre en spennende happening i ny og ne. Det kreves mer.

Det er mange som mener dette – blant andre selskapet Gullfjell Consulting. De melder om en undersøkelse gjennomført av selskapet Kienbaum, om lansering av 2000 nye produkter i det tyske markedet. Det viste seg at 4 prosent av selskapene stod bak hele 1600 av produktene. De øvrige 96 prosentene av bedriftene delte de siste 400 produktene.

Det ble funnet 3 viktige årsaker til dette, ifølge undersøkelsen:

Saken fortsetter under annonsen
  1. Bedriftene hadde effektive team, som kjente sine styrker og brukte dem.

  2. Teamene evnet å løse sine konflikter.

  3. Teamene hadde et klart bilde av konkurrentene.

Konsulentselskapet som melder om undersøkelsen jobber for å skape optimalt fungerende team, og nevner arbeidsgruppen, prosjektgruppen eller ledergruppen som eksempler på team som alle må fungere. De skriver at teamet er viktig for lederutvikling, fordi det er i samspillet med teamet at lederen leder. Teamet er også en viktig arena for faglig og personlig utvikling for alle deltakerne.