Svakeste bemanningsvekst på fem år

Publisert: 9. desember 2014 kl 09.10
Oppdatert: 20. april 2022 kl 14.38

Av de 750 arbeidsgiverne som deltok i undersøkelsen svarer 7 prosent at de forventer en økning i bemanningen, 6 prosent forventer nedbemanning og 86 prosent planlegger samme bemanningsnivå som i dag. Sesongjustert ligger forventet bemanning på 3 prosent, en nedgang på to prosentpoeng siden forrige kvartal. Så lav optimisme må vi tilbake til finanskrisen i 2009 for å finne.

– Selv om det fortsatt er flere selskaper som planlegger å oppbemanne enn å nedbemanne, får vi en rimelig kjølig start på det norske arbeidsmarkedet i 2015, sier konsernsjef i ManpowerGroup, Maalfrid Brath i en pressemelding.

– At en høy andel planlegger samme nivå på bemanningen som i dag, er likevel et tegn på fortsatt stabilitet i arbeidsmarkedet.

Mellomstore bedrifter mest optimistiske

Arbeidsgivere i mellomstore bedrifter har de mest optimistiske planene for ansettelser i første kvartal. Samtidig forventer store bedrifter å redusere antall årsverk. Sammenliknet med samme periode i fjor er de største selskapenes forventninger redusert med betydelige 15 prosentpoeng.

– Tendensene vi så for årets siste måneder fortsetter inn i 2015. Store selskaper, med minst 250 ansatte, signaliserer også denne gang den svakeste optimismen for vekst, sier Brath.

Avventende i Oslo-området

Saken fortsetter under annonsen

I fire av fem regioner forventer arbeidsgiverne økt bemanning over nyttår. De mest negative arbeidsgiverne finner vi på Østlandet og i Oslo-området. Resten av landet melder om forholdsvis positive utsikter.

– Vi er spente på om utviklingen på Østlandet og i Oslo vil forplante seg til resten av landet neste kvartal, sier Brath.

Svakere i fem bransjer siste årSammenliknet med fjorårets barometer har arbeidsgivere i fem bransjer lavere forventninger til økning i bemanningen, og prognosene er lavere i tre av ni bransjer, sett i forhold til fjerde kvartal 2014

Arbeidsgivere i åtte av ni bransjer forventer, med varierende margin, en økning i antall ansatte i neste kvartal. Høyest forventninger har arbeidsgiverne innen olje- og gass, mens arbeidsgivere innen bank og finans forventer vekst i antall ansatte. Mest forsiktige er arbeidsgiverne innenfor offentlig sektor, med en negativ prognose for årets første kvartal.