Styreledere håver inn
Det viser tall fra Norsk institutt for styremedlemmer som Aftenposten har fått tilgang til.
– Lønnen reflekterer den betydelige arbeids- og lederoppgaven som Øyvind Eriksen har i rollen som arbeidende styreleder. Rollen innebærer langt mer omfattende arbeidsoppgaver enn de fleste styreledere i landet, sier kommunikasjonsdirektør Bunny Nooryani til Aftenposten.
En av årsakene til at Eriksen får den høye kompensasjonen, er at han har ansvaret som såkalt arbeidende styreformann. Det innebærer at han har arbeidsoppgaver som ligger utenfor det som normalt ligger til et styrehverv.
Professor Morten Huse fra Handelshøyskolen BI forteller at den høye kompensasjonen til styreleder ikke er overraskende.
– Når man har en styreleder som jobber fulltid, og er mer erfaren enn den daglige lederen, må man forvente at honoraret er høyere. Arbeidende styreledere har stort sett ikke andre jobber, sier Huse til Aftenposten. Han er ekspert på styrearbeid.
Det er relativt sett mindre selskaper som betaler sin styreleder aller best. De største selskapene har mer beskjedne honorarer, og dette er gjerne selskaper hvor staten er eier, som Statoil, Telenor, DNB og Yara.
For de 156 børsnoterte selskapene som Norsk institutt for styremedlemmer har undersøkt, økte styreledernes honorar fra 2012 til 2013 bare 2,9 prosent. Det er selskapene selv som har meldt inn tallene. Selskaper som er registrert i utlandet, men notert på Oslo Børs, er ikke med i undersøkelsen, skriver Aftenposten.