– Kina ser betydningen av å bruke markedet til å bekjempe forurensning, sier en imponert Jens Stoltenberg.

Foto

Terje Bendiksby / NTB scanpix

Stoltenberg skryter av kinesisk miljøpolitikk

Publisert: 16. september 2014 kl 08.32
Oppdatert: 4. november 2014 kl 22.23

Tidligere statsminister Jens Stoltenberg, som om få uker overtar som NATOs generalsekretær, skryter i tirsdagens Dagens Næringsliv av kinesiske myndigheters vilje til å bruke markedsmekanismene for å løse klimautfordringene. Han mener den folkerike stormakten er et eksempel til etterfølgelse på klimaområdet.

– Kina er et foregangsland når det gjelder å ta i bruk markedskreftene til å bekjempe utslippene, sier han til avisen.

Han sier at han nylig opplevde et svært positivt møte med det kinesiske finansdepartementet i rollen som FNs klimautsending. 

– Jeg opplevde der en sterk støtte og en veldig riktig tekning som imponerte meg. De ser betydningen av å bruke markedet til å bekjempe forurensning. De snakket sånn jeg liker – om at markedet er en dårlig herre og en utmerket tjener, sier han.

Samtidig ser han grunn til optimisme på klimapolitikkens vegne.

– På overflaten kan det se ganske mørkt ut fordi totalutslippet vokser og en internasjonal avtale tar lang tid å få på plass. Ser man grundigere på det ser man at utslippene i rike land går ned, at de fremvoksende økonomiene begynner å iverksette klimatiltak og at karbonprising endelig begynner å få bred tilslutning, understreker Stoltenberg.

NHO-leder skeptisk

Saken fortsetter under annonsen

Administrerende direktør i NHO, Kristin Skogen Lund, er på sin side skeptisk til Norges bidrag til kampen mot global oppvarming, og mener det er på tide at Norge begynner å sette seg realistiske mål.

– Det ser man jo på utviklingen. Det mangler åtte millioner tonn. Jeg tror det er på tide å spille med åpne kort og en realistisk agenda, sier hun til Dagens Næringsliv.

Blant annet mener hun at det ikke behøver å være et mål i seg selv at klimapolitikken skal gjøre vondt for norsk industri.

– Nasjonale utslippsmål gir ikke nødvendigvis god mening, vi må tillate industriproduksjonen og utslippene i Norge å vokse dersom det fører til at globale utslipp går ned. Klimapolitikk skal være smart. Det er ikke et mål i seg selv at den skal være smertefull, sier hun.