Mange velger å pendle til jobben selv om mulighetene er til stede for at de kan jobbe hjemmefra.

Foto

Shutterstock.com

Sosiale normer styrer pendling

Publisert: 12. juni 2014 kl 11.22
Oppdatert: 13. juni 2014 kl 09.50

Ifølge forskning gjort av Kristina Trygg, doktorgradstudent i kulturgeografi ved Stockholms universitet, er den viktigste årsaken til at folk pendler istedenfor å jobbe hjemme at de mener at det er viktig å være på plass på jobben.

De viser til at du ikke anses å jobbe hvis du ikke er på plass, men legger også stor vekt på viktigheten av samarbeid i team på arbeidsplassene, skriver Stockholms universitet på sine hjemmesider.

Kristina Trygg undersøker i avhandlingen sin hvordan ansatte og sjefer innenfor ledelse, PR, kommunikasjon, forvaltning og forskning ser på arbeidet i forhold til tid og rom. Informantene hennes mener at møter ansikt til ansikt har spesielt stor betydning for å skape relasjoner til kunder og kolleger.

Når det gjelder å møte kolleger ansikt til ansikt, vektlegger de muligheten til å ha noen å spille ball med om ideer. De viser også til at misforståelser mellom kolleger reduseres ved direkte kontakt.

- Økt tempo som en følge av bedret elektronisk kommunikasjon har også for mange økt behovet for å ha kolleger i nærheten, sier Trygg.

Undersøkelsene Trygg har gjort viser for øvrig at istedenfor å gi mennesker mer fritid fordi de slipper så mange arbeidsreiser, så har ny teknikk ført til at mange koloniserer fritiden sin. Kontorarbeiderne i studien velger ofte å være oppkoblede og tilgjengelige for kunder, kolleger og arbeidsgivere også etter normal arbeidstid. Dette skyldes at de ser arbeidet som sin interesse, men også en blanding av opplevde og reelle forventninger. 

Saken fortsetter under annonsen