– Jeg skjønner at dere ikke liker endringene, men vi lever altså i et demokrati, sier statsminister Erna Solberg.

Solberg advarer fagbevegelsen mot storstreik

Publisert: 10. desember 2014 kl 10.18
Oppdatert: 10. desember 2014 kl 10.18

– Det er ikke grunnlag for å streike mot det vi nå gjør. Jeg vil advare fagbevegelsen mot å male opp skremmebildet av regjeringens politikk, og bruke opp hele arsenalet nå. Da har man ikke så mye igjen når det virkelig gjelder, sier Erna Solberg til Klassekampen.

Mandag varslet LO en to timer lang politisk streik i månedsskiftet januar/februar mot regjeringens forslag om å øke adgangen til midlertidige ansettelser. Alle organisasjonens 24 fagforbund slutter opp om aksjonen. Også YS og Unio er beredt til å streike.

– Vi advarer Stortinget på det sterkeste mot å vedta dette forslaget. Det vil rokke ved den grunnleggende tryggheten i det norske arbeidslivet. Norske arbeidstakere ønsker seg trygge, faste jobber, sa LO-leder Gerd Kristiansen.

Demokrati

Arbeids- og sosialminister Robert Eriksson (Frp) presenterte sist fredag det omstridte lovforslaget som åpner for en generell adgang til midlertidige ansettelser. Forslaget inneholder begrensninger i form av karantenetid for bedrifter som ikke forlenger en midlertidig kontrakt og en makskvote på 15 prosent «nye midlertidige».

Da Solberg tirsdag besøkte Unios årskonferanse på Sundvolden, samme sted hvor regjeringen i sin tid ble enige om regjeringserklæringen, minnet hun om at regjeringen har støtte fra flertallet i folket.

– Jeg skjønner at dere ikke liker endringene, men vi lever altså i et demokrati, fastslår Solberg.

Saken fortsetter under annonsen

– Vi gikk til valg på å gjøre endringer i arbeidsmiljøloven, og det vant flertall. Dette har det norske folk faktisk stemt for, sier statsministeren og understreker at det er både streikerett og ytringsfrihet i Norge.

– Spurv med kanon

LO-leder Gerd Kristiansen kalte mandag dette for den største omveltningen av norsk arbeidsliv på mange tiår. Hun sa da at LO vil jobbe hardt for å få stortingsflertallet til å avvise forslaget.

Hovedorganisasjonen Virke har på sin side gått kraftig ut mot LOs vedtak og kalt det for en uansvarlig krigserklæring. NHOs direktør for arbeidslivspolitikk, Svein Oppegaard, mener LO skyter spurv med kanon.

– Å gå til generalstreik for å markere motstand mot moderate og forsiktige endringer i arbeidsmiljøloven, er som å skyte spurv med kanon. Jeg synes reaksjonene er ute av alle proporsjoner. Dette vil bare ramme tredjepart. Det blir andre gang LO markerer motstand mot å modernisere arbeidsmiljøloven med en politisk streik, sa Oppegaard.

Gjør ikke inntrykk

Både Erna Solberg og finansminister Siv Jensen (Frp) fastholder overfor Klassekampen at oppmykningen av arbeidsmiljøloven slett ikke vil føre til et skred av midlertidige ansettelser, slik fagbevegelsen hevder. At vi ligger an til å få den første generalstreiken i landet siden 1998, gjør ikke inntrykk på Frp-lederen.

Saken fortsetter under annonsen

– Nå er det lenge siden det har vært borgerlig regjering i Norge, så det er kanskje ikke så rart det er lenge siden det var storstreik. Det er ofte motstand mot vanskelige endringer, men politikken må nesten få gjøre sitt, sier hun til avisen.

Tirsdag gikk YS-forbundet Parat til en times politisk streik mot regjeringen ved flere flyplasser, men uten at aksjonen fikk noen vesentlig innvirkning på flytrafikken.