Slik markedsfører du deg på LinkedIn
LinkedIn er et sosialt nettverk som brukes hovedsakelig i forretningsøyemed. Det ble grunnlagt i desember 2002 og lansert i mai 2003. Tjenesten har 200 millioner registrerte brukere (januar 2013) fra over 200 land og territorier. I januar i år var det registrert 1,2 millioner norske LinkedIn-profiler, noe som gjør arenaen veldig interessant som en renspikket forretningsarena.
Brukermassen består av representanter og konsulenter for alle mulige slags bedrifter – fra den lille skomakeren på hjørnet til større selskap à la Norwegian. Nettstedets popularitet stiger stadig, også her i landet.
LinkedIn er veldig mye mer enn et sted for å rekruttere eller søke jobb. Du kan bruke LinkedIn til å bygge nettverk, booke møter, være med i profesjonelle interessegrupper og drive generell B2B-markedsføring. Svært mange av medlemmene er daglige ledere og beslutningstakere.
Mange norske bedrifter har fått store kontrakter via LinkedIn. Blant annet var det slik coach John Livden fikk henvendelse til å være programleder for TV2-konseptet «Ingen kjære mor». LinkedIn er rett og slett drømmearenaen dersom du vet hvordan man markedsfører seg der.
Man kan bruke LinkedIn strategisk på mange måter. Her er fire tips jeg mener er absolutt nødvendig å gjennomføre for å bli proff på LinkedIn-markedsføring:
Sørg for en represantiv profil
Første bud er selvsagt å være medlem, hvis du ikke allerede er det. Når du registrerer deg på LinkedIn.com blir du ledet gjennom en prosess hvor du bes om å angi informasjon om deg selv og laste opp et profilbilde.
Bruk et profilbilde som egner seg for profesjonell representasjon. Du bør for eksempel ikke bruke et bilde fra din forrige sydentur.
Sørg for at du nevner USP-ene (unique selling points) dine tidlig i biografien. Vær tydelig på hva du ønsker å oppnå ved at du er representert på LinkedIn. Er du tilbyder av tjenester? Søker du samarbeidspartnere? Er du på jakt etter en ny jobb?
Det er via profilen du bygger nettverk og pleier det. Gir profilbildet og biografien din et profesjonelt inntrykk?
Etabler bedriftsside
Firmasiden bør inneholde informasjon om selskapet, produkter og tjenester, karrieremuligheter og andre relevante temaer.
Interessenter kan følge siden og dermed få se oppdateringer i sin nyhetsstrøm. Hver gang noen følger siden din eller liker eller kommenterer en oppdatering, øker du dessuten rekkevidden din og kan dermed generere følgere utenfor nettverket ditt.
Delta i interessegrupper
Ved å melde deg inn i ulike interessegrupper som er relevante for din bedrift, kan du oppdage problemstillinger du kan tilby løsninger på.
Husk at alle liker å handle, men ingen liker å bli solgt til. Deltar du i grupper, bør du unngå å være selgende og heller være tilbyder av svar og løsninger. Slik opparbeider du deg tillit, og andre vil ta kontakt med deg for å drøfte «hva du selger».
Book møter
Å booke møter via LinkedIn er undervurdert i Norge, men det er faktisk veldig effektivt.
Med et premium-abonnement får du tilgang til verktøy som ordinære LinkedIn-medlemmer ikke har. Ett av disse kalles InMail. Denne tjenesten fra LinkedIn lar deg sende høyprioritetsmeldinger til andre brukere, og dette selv om vedkommende ikke er en av dine kontakter. Avhengig av abonnementet du velger får du et visst antall InMails per måned.
En av fordelene med InMail i motsetning til tradisjonell e-post er at du ikke er en «ansiktsløs» avsender. Mottakeren ser bildet ditt og kan raskt lese biografien din og se hvilken verdi du kan tilføre, og du forankrer også troverdigheten gjennom din egen CV og bakgrunn.
Skreddersydd annonsering
På Facebook har man mulighet til å opprette annonser basert på ulike kriterier som alder, kjønn, geografi osv. Segmenteringsmulighetene på LinkedIn er også gode: Her kan du blant annet rette din annonse mot bransje, geografi, jobbfunksjon, stillingstittel , antall ansatte, ansiennitet og så videre.
Annonsene kan inneholde både tekst og bilde/video.
Du kan styre annonsekampanjens kostnad ved å by og ved å sette opp et budsjett. Du velger mellom to betalingsmetoder: betal per klikk (CPC) eller betal per 1000 visninger (CPM).
- Med CPC spesifiserer du maksimumbeløpet du er villig til å betale per klikk (for eksempel 24 kroner per klikk). Deretter kan du sette opp et dagsbudsjett som indikerer hvor mye du er villig til å bruke per dag.
- Med CPM betaler du et fastsatt beløp hver gang annonsen vises, uansett hvor mange klikk du mottar. Dette er et bra alternativ hvis du er mer opptatt av antall ganger annonsen vises enn hvor mange klikk du får.
Lykke til med å lykkes på LinkedIn!