– Hver gang jeg blir spurt om situasjonen i det europeiske gassmarkedet, gråter jeg, sier Paolo Scaroni, toppsjef i det italienske oljeselskapet Eni.

Foto
Government.ru

Slakter Statoil som leverandør

Publisert: 6. januar 2014 kl 09.19
Oppdatert: 6. januar 2014 kl 10.05

Det skriver Dagens Næringsliv.

Toppsjefen i det italienske oljeselskapet Eni ligger i voldgiftsrettsak mot Statoil, og krever 60 milliarder kroner i erstatning. En norsk langsiktig gassalgsavtale er blitt lite gunstig i økonomiske nedgangstider. Scaroni vil nå ha pengene tilbake.

– Hver gang jeg blir spurt – spesielt i London – om situasjonen i det europeiske gassmarkedet, gråter jeg og sier det er svært vanskelig. Da spør alle journalistene om vi har problemer med Gazprom. Jeg sier tvert imot! Vår verste leverandør er Statoil. Folk er alltid overrasket, fordi de tror nordmenn er snille, og russerne slemme gutter, men det er slett ikke tilfellet, sier han til avisen.

Enis kontrakt med Statoil går tilbake til 1997/98, fra tidene da gassalg var nasjonale affærer og kontraktene hadde langsiktig varighet.

Eni mener at selskapet er tvunget til å kjøpe gass til opptil 50 prosent overpris fra Statoil. Denne overbetalingen fram til voldgiftsdommen faller er bakgrunnen for selskapets krav mot Statoil, et krav som også inkluderer renter.

Saken fortsetter under annonsen