Attføring på PS:hotell

Sjekker Hirsi inn i arbeidslivet

Publisert: 4. november 2014 kl 12.20
Oppdatert: 20. april 2022 kl 14.38

På Vulkan i Oslo, bare et steinkast unna hippe Grünerløkka og vegg-i-vegg med en av Oslos største attraksjoner, Mathallen, ligger PS:hotell. Den intime atmosfæren slår i mot oss da vi kommer inn døra. Det er tidlig morgen og vi kan høre barn og foreldrestemmer fra frokostsalen i etasjen under. Et enkelt, vanlig hotell – som viser seg å ikke være helt vanlig når det kommer til stykket.



På kjøkkenet har Jeanette og kollegaer allerede begynt arbeidet med lunsjen. Hun rører kraftig i en gryte med glutenfri saus. Jeanette gikk på videregående, tok kokk- og servitørlinjen og fikk seg lærlingeplass.



– Det ble for tøft. Jeg falt av lasset. Gjennom Nav har jeg fått en ny sjanse her på PS:hotell og skal ta fagbrevet nå i oktober, smiler Jeanette.

Saken fortsetter under annonsen


Hun har kontrakt om å være på PS:hotell enda et år før hun skal forsøke seg i det ordinære arbeidslivet. For ingen får fast jobb på PS, – hotellet er en læringsarena på vei mot ordinært arbeid.



Reportasjen fra PS:hotell er hovedsaken i siste nummer av magasinet Velferd, som nettopp har utkommet. Klikk her for elektronisk utgave.


Saken fortsetter under annonsen

Mange problemstillinger



Hotellet startet opp i 2011 på initiativ fra Nav Oslo. ITAS amb AS ble plukket ut somsamarbeidspartner. Hotellet eies og drives i dag av arbeidsmarkedsbedriften.



Saken fortsetter under annonsen

– Det var mange problemstillinger vi måtte finne ut av det første året. Kan man drive attføring etter klokka fire på ettermiddagen? Kan de jobbe helg? Kan de ta imot penger? Kan de jobbe alene? Vi måtte langt utenfor vanlig attføringstankegang, sier hotellsjef Randi Kvissel Haugen, som selv har bakgrunn fra det private næringslivet.



Seks avdelingsledere er ansatt på ordinære kontrakter, i tillegg til hotellsjefen. 30-40 deltakere på yrkesrettede tiltak gjennom Nav er på jobb på de ulike avdelingene i hotellet i løpet av en uke. De kan velge mellom housekeeping (rengjøring av rom), servitør i restauranten, konferansevert, kjøkkenassistent eller resepsjonsarbeid.



– Det kan være greit for mange å begynne i kjøkkenet, der er du skjermet, men er likevel del av et arbeidsfellesskap. Den mest utfordrende jobben er å stå i resepsjonen, i direkte kontakt med gjestene, forteller Haugen.

Saken fortsetter under annonsen


Scorer høyt



Hotellet markedsføres gjennom sosiale medier, og gjennom portalen booking.com. På sistnevnte side står hotellet oppført med score på 8.2 av ti mulige poeng. Gjestene roser servicen opp i skyene.


Saken fortsetter under annonsen

– Fordi vi er en opplæringsarena er vi langt bedre bemannet enn andre hotell. Derfor scorer vi høyt på service, sier Haugen.



Les hele reportasjen om PS:hotell i Velferd 7-2014. Klikk her for elektronisk utgave.



DETTE ER JOBBFORALLE.NO:

Magasinet Velferd har opprettet stillingsmarkedet jobbforalle.no som et verktøy for å fremme et inkluderende arbeidsliv i praksis. Samtidig er det opprettet en egen jobbforalle.no-seksjon i papirutgaven av Velferd og på velferd.no. I denne seksjonen presenteres stoff knyttet til stillingsmarkedets mål om å bidra til et rausere arbeidsliv.