Rana kommune får kritikk for refs av lege
Det har gått nesten ett år siden lege Bjørn Lichtwarck advarte mot nedlegging av 36 sykehjemsplasser i Rana kommune. Resultatet av ytringen var at han fikk det som kalles en skriftlig tilrettevisning, altså refs.
Nå har Sivilombudsmannen konkludert i saken, og slår fast at den refsen Lichtwarck fikk etter å ha ytret seg i debatten ikke er holdbar. Konklusjonen er at «offentlig ansatte har et vidt spillerom – både i form og innhold – for offentlig å gi uttrykk for sin egen mening, også om eget arbeidsområde og egen arbeidsplass.»
Med andre ord får mediereglementet, som ifølge Sivilombudsmannen kan tolkes som at offentlig ansatte bare i liten grad har ytringsfrihet i egenskap av sin offentlige stilling, sterk kritikk.
– Min tanke var å bidra til en god og opplyst debatt om eldreomsorgen i Rana og om fordelingen av ressursene før budsjettvedtak ble fattet. Det er komplett uforståelig at kommuneledelsen kunne oppleve en slik debatt som farlig, sier Lichtwarck til Kommunal Rapport.
Har fått støtte
Legen, som per i dag er i planlagt permisjon ved Sykehuset Innlandet, forteller at han har fått stor støtte etter at han sto fram med sine meninger om helsetilbudet i offentligheten.
– Støtten har vært overveldende, både på Facebook og i tekstmeldinger og avisinnlegg. På gata har helt ukjente mennesker kommet bort og takket for at jeg sa fra. Det har betydd mye, sier han.
Rana lover opprydding
Ordfører Kai Henriksen (H) i Rana kommune forteller til Kommunal Rapport at han har bedt rådmannen om å legge fram en ny sak om de etiske retningslinjene, som Sivilombudsmannen også har kritisert, og som er det eneste regelverket som er politisk behandlet.
– Mediereglementet er det rådmannen som utformer. Jeg registrerer at han har tatt Sivilombudsmannens merknader til etterretning, at han vil gjennomgå reglementet på nytt, og at han vil beklage. Det er tilstrekkelig for meg, sier Henriksen til Kommunal Rapport.